Mihail Dumitru: Prioritatea Ministerului Agriculturii este campania de depunere a cererilor de plata

Mihail Dumitru, cereri de plata, evaluare, proiecte, fermieri, subventii

La intalnirea care a avut loc la sediul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi, ministrul Dumitru a prezentat prioritatile sale pentru perioada ce urmeaza precum si actele normative care vor fi adoptate in sedinta de guvern de la Iasi, acte ce vizeaza in principal rezolvarea problemelor din judetele Moldovei, pe domeniul agriculturii. La intalnire a participat si presedintele ANSVSA, Marian Zlotea.

Astfel, Ministrul Dumitru a mentionat ca prioritatea Ministerului Agriculturii este campania de depunere a cererilor de plata pentru sprijinul pe suprafata din fonduri europene si de la bugetul national.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a informat ca preocuparea principala pentru Romania este diminuarea ratei de eroare la cererile pe suprafata, tara noastra avand una dintre cele mai mari rate de eroare dintre statele membre, cu implicatii financiare importante.

In prezent se fac eforturi pentru a demonstra Comisiei Europene ca aceasta rata de eroare este mai mica decat in raportarile detinute de institutia europeana.

Ministrul agriculturii a dorit ca reprezentantii de la nivel local ai institutiilor subordonate ministerului sa preia o serie de mesaje importante si sa le comunice fermierilor, avand in vedere ca problematica ajutoarelor de stat conforme nu a fost corect mediatizata.

De aceea, ministrul a prezentat principalele masuri de sprijin financiar de care fermierii romani vor beneficia din bugetul national in acest an, prezentand totodata posibilitatile de a propune noi forme de ajutoare de stat conforme.

De asemenea, a afirmat ca in acest an de restrictii financiare exista o minima posibilitate ca noi forme de ajutoare de stat sa fie finantate dar a cerut sa fie facute propuneri pentru a putea intra pe o programare financiara a anului viitor.

De asemenea, ministrul agriculturii a anuntat ca, in cel mai scurt timp, fermierii romani vor beneficia de o masura de sprijin privind reducerea accizei la motorina pana la nivelul minim acceptat de Comisia Europeana, respectiv de 21 euro pe tona de motorina, respectiv o reducere a costului cu motorina estimata la 1,16 RON/litru.

O alta prioritate anuntata a ministrului este finalizarea evaluarilor pentru proiectele depuse in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala prin APDRP, pentru masurile 112 (instalarea tinerilor fermieri) si 322 (Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale).

In cadrul intalnirii, presedintele Marian Zlotea a afirmat ca va asigura o colaborare sporita a ANSVSA cu MADR si a anuntat disponibilitatea pentru a rezolva problemele comune, referindu-se si la baza de date cu efectivele de animale si posibilitatea accesarii acesteia de catre APIA.

Joi, 18 martie a.c., ministrul Mihail Dumitru va vizita o serie de investitii realizate prin PNDR in judetul Iasi.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.