
Administratia locala finanteaza cu suma de 1.325.000 lei, cuprinsa in bugetul local pe acest an, proiecte venite din partea cetatenilor pietreni (persoane fizice si juridice) pentru activitati culturale, pentru cultele religioase, pentru actiuni sportive si activitati de implementare a programelor sportive de utilitate publica, pentru protectia mediului, pentru activitati de tineret.
Suma de bani este repartizata in conformitate cu programul anual al finantarilor nerambursabile, dupa cum urmeaza: domeniul cultura – 500.000 lei, domeniul social – 15.000 lei, domeniul educatie civica – 15.000 lei, domeniul protectia mediului – 15.000 lei si pentru domeniul sport – 780.000 lei.
In atentia celor ce s-au gandit deja ce proiecte sa depuna la primarie pentru a primi finantare, evenimentele cu impact puternic pozitiv asupra comunitatii sunt considerate prioritate.
„Fondul pentru finantarea nerambursabila a nevoilor culturale de urgenta, constituit conform Ordonantei nr. 2/2008, reprezentand un procent de 5% din bugetul alocat finantarilor nerambursabile in domeniul cultural, este de 25.000 lei. Finantarea nerambursabila nu poate depasi 90% din costurile eligibile totale ale proiectului. Diferenta trebuie sa fie finantata din resurse proprii ale solicitantului sau ale partenerilor acestuia, sau din alte surse. Fiecare solicitant trebuie sa contribuie cu un aport propriu de cel putin 10% din costurile totale eligibile ale proiectului, integral in numerar. Contributia in natura nu este eligibila, se atrage atentia solicitantilor ca nivelul lor de implicare financiara este un criteriu de punctaj; cu cat acesta este mai mare (decat procentul minim de 10%) cu atat punctajul obtinut la evaluare va fi mai bun”, explica reprezentantii Primariei Piatra Neamt.
Proiectele vor fi depuse la sediul Primariei, in vederea demararii selectiei de proiecte. Anual, din bugetul municipiului Piatra Neamt se aloca o anumita suma de bani destinata sprijinirii proiectelor societatii civile.
Dupa expirarea termenului de depunere a proiectelor (6 aprilie), va avea loc evaluarea si selectionarea acestora, de catre o comisie a Consiliului Local, dupa care vor intra in plenul acestuia. in maxim 60 de zile de la data comunicarii rezultatului sesiunii de selectie, se incheie un contract de finantare intre Consiliul Local Piatra Neamt si solicitantul selectionat.
Solicitantii trebuie sa fie persoane fizice sau juridice fara scop patrimonial, asociatii ori fundatii constituite conform legii.
Fiecare solicitant trebuie sa aduca o contributie de minim 10% din costurile totale ale proiectului in numerar si sa fie direct responsabil de pregatirea si managementul proiectului si sa nu actioneze ca un intermediar.
Trebuie sa aiba surse de finantare suficiente si stabile pentru a asigura continuitatea organizatiei pe toata perioada proiectului si sa participe la finantarea acestuia; sa aiba experienta si sa poata demonstra capacitatea lor de a gestiona activitatile de amploarea proiectului pentru care este ceruta finantarea nerambursabila.
Programele si proiectele trebuie sa fie de interes public local si sa promoveze si sa adauge identitate imaginii orasului Piatra Neamt la nivel national si international.