ONG-urile vor ca si imprumuturile lor pentru confinantarea proiectelor UE sa fie garantate de stat

ONG, garantii, stat, cofinantare, proiecte, imprumuturi, beneficiari

In replica, premierul a intrebat care este mecanismul prin care ONG-urile pot garanta returnarea imprumuturilor de la banci, garantate de stat. Boc a explicat ca, in cazul garantarii unui imprumut pentru o autoritate locala, garantia poate fi recuperata din cotele defalcate din TVA alocate de Guvern. “Sa-mi dati acest mecanism si avem disponibilitate sa o acceptam”, a spus prim-ministrul.

“In momentul acesta va dam doua exemple, fondul ONG si fondurile PHARE pe care le administram si facilitatile de tranzitie unde avansul pe care il dam pe proiecte este de 80% (…). Avem 15 ani de experienta in contractarea acestor fonduri si nu am avut niciodata o piedica”, a spus directorul executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Ionut Sibian.

El a argumentat ca ONG-urile aduc in tara peste 500 de milioane de euro, din care 95% sunt fonduri UE si a spus ca trebuie gasita o solutie pentru ca valoarea acestei sume sa nu scada. “Asa cum sunt sistemele pe fonduri structurale acum, ar duce la falimentul ONG-urilor”, a declarat Sibian.

Directorul FDSC a mai spus ca organizatiile neguvernamentale vor sa se asigure ca prevederile privind directionarea a 2% din impozitul pe venit catre organizatiile neguvernamentale se va aplica si pe viitor, in conditiile in care Codul Educatiei prevede ca banii respectivi pot fi virati de parinti intr-un cont. Sumele din cot pot fi utilizate de copil doar dupa implinirea varstei de 14 ani.

“Vrem sa ne asiguram ca prevederea 2% continua, chiar daca in Codul Educatiei exista posibilitatea ca cei 2% sa fie donati catre copii”, a spus reprezentantul societatii civile.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.