Investitii europene de 17 milioane de euro si aproape 400 de locuri de munca noi in satele din regiunea de Vest

investitii, regiunea Vest, finantari europene, turism, microintreprinderi

Interesul pentru fonduri europene este foarte mare in regiunea de Vest, numai ca nu toti pretendentii au sanse de izbanda. Potrivit reprezentantilor Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 5 Vest, procentul de aprobare a proiectelor a fost de aproximativ 50 la suta, tot atatea proiecte fiind respinse.

In judetul Timis s-au semnat 48 de contracte de finantare in valoare de 7.700.000 de euro, bani ce merg catre intreprinderi Mici si Mijlocii din mediul rural care vor sa construiasca spatii pentru firme de audit si contabilitate, ateliere pentru instalatii sanitare si aer conditionat sau pentru depozite, dar si pentru ateliere de tamplarie si chiar centre de infrumusetare.

Un astfel de depozit in valoare de peste 200.000 de euro, folosit pentru materiale fito-sanitare, va fi construit la Sacalaz. Cofinantarea beneficiarilor este de 30%.

Bani pentru turism

In regiunea de Vest s-au mai semnat contracte de finantare de 5.000.000 de euro pentru “incurajarea activitatilor turistice”. In judetul Timis s-au incheiat sapte contracte, in valoare de aproa 1,4 milioane de euro. Pe aceasta linie, localitatea Fardea va beneficia de un centru de informare turistica prin care sunt promovate lacul de la Surduc, manastirile Fardea si Romanesti, dar si zona Fagetului.

UE mai are bani multi pentru romani

La semnarea contractelor cu beneficiarii a participat si seful Agentiei Nationale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Mihai Gavril Vadan.

Acesta a spus ca pana acum s-au semnat contracte pentru 34% din fondurile disponibile pentru Romania in perioada 2007-2013. Vadan a mai dat asigurari ca banii europeni se dau fara preferinte sau legaturi de rudenii, numai pentru proiectele bune, fiecare proiect fiind verificat de mai multi experti.

Cea mai mare problema a celor care vor sa ia fonduri europene este cofinantarea pe care trebuie sa o asigure. Una din singurele masuri de sprijin in acest sens este deschiderea unui birou al Fondului de Garantare in fiecare judet, proiect ce este doar la stadiul de discutii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.