Ministrul Videanu intreaba oficialii C.E: Firma mea poate obtine bani europeni?

Ministrul Videanu, fonduri europene, POSCCE, finantare, conflict

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a cerut, intr-o scrisoare trimisa CE, opinia comisarului european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, despre intentia firmei Marmosim, al carei proprietar este, de a lua fonduri UE printr-un program operational la care Ministerul Economiei este autoritate de management.

Scrisoarea este trimisa de Videanu comisarului european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, iar in text ministrul admite indirect ca este in conflict de interese, potrivit legislatiei romane, care stipuleaza ca functia de membru al Guvernului este incompatibila, printre altele, cu “calitatea de membru al unui grup de interes economic”.

Potrivit scrisorii, compania Marmosim – unde ministrul sustine ca este actionar majoritar “in calitate de persoana particulara” – are intentia de a depune un proiect pentru obtinerea de fonduri structurale prin programul operational sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” (POS-CCE).

Ministerul Economiei actioneaza in calitate de autoritate de management pentru Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”, iar Marmosim, firma lui Videanu, este cel mai mare producator de roci ornamentale din Romania.

“Dat fiind ca doresc neaparat sa evit probleme de orice natura, as aprecia daca ati putea sa va exprimati opinia asupra acestei chestiuni, in conditiile in care ar putea avea conotatii delicate”, se spune in scrisoarea trimisa comisarului european de catre ministrul Videanu.

Potrivit legislatiei romanesti (Legea 161/2003, actualizata), prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative, se arata in lege.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.