Parlamentul European deschide calea spre un parteneriat real cu autoritatile locale si regionale in accesarea fondurilor europene

Ramona Manescu, fonduri europene, parteneriat, accesare

Eurodeputata liberala a afirmat, in discursul de sustinere a initiativei sale, ca este esential dialogul continuu cu principalii actori in accesarea fondurilor europene: autoritatile locale si regionale:

“Pentru ca Strategia 2020 a Uniunii Europene nu era suficient de clara in privinta rolului autoritatilor locale in dezvoltarea regionala, am decis sa initiez acest raport al carui scop este sa creeze conditiile pentru ca autoritatile locale si regionale sa devina parteneri reali in procesul de accesare a fondurilor europene. Ne dorim implicarea lor in procesul decizional prin consultari si dialog continuu inca din faza pre-legislativa. Autoritatile locale si regionale vor avea, in sfarsit, posibilitatea de a forma un parteneriat cu sectorul privat rezolvand astfel problema spinoasa a co-finantarii.”

Ramona Manescu a explicat ca acest obiectiv nu poate fi atins fara simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene, actiune care trebuie sa devina o preocupare permanenta la nivel european si nu doar una conjuncturala dictata de criza.

“Experienta ultimilor ani a demonstrat ca simplificarea procedurilor la nivel comunitar este o conditie necesara pentru o politica de coeziune in sprijinul cetateanului. Este, insa, foarte important ca aceste proceduri simplificate sa fie aplicate corect si la nivel national. Avem nevoie de consolidarea asistentei oferite de Comisia Europeana in toate fazele perioadei de programare, dar si de expertiza executivului european in formarea profesionala a personalului specializat responsabil cu gestionarea programelor europene.”

Ramona Manescu a mai aratat ca punerea in aplicare a masurilor propuse in raportul sau vor conduce la o mai buna gestionare a fondurilor europene.

“Vorbim de o actiune cu dublu sens: pe de o parte va creste gradul de absorbtie al fondurilor europene, dar, in acelasi timp, vom putea reduce rata erorilor si a neregularitatilor inregistrate in special din cauza legislatiei prea stufoase si greoaie. In plus, vom reusi sa evitam dublul control venit atat din partea Comisiei Europene cat si din cea a autoritatilor nationale”.

Raportul de initiativa al eurodeputatei liberale se intituleaza “Buna guvernanta in contextul politicii regionale a UE: procedurile de asistenta si control ale Comisiei Europene” si a fost prezentat pentru prima oara in Comisia pentru Dezvoltare Regionala in urma cu o luna. La vremea respectiva, Ramona Manescu a fost felicitata unanim de colegii sai pentru ideea unui astfel de raport.

Audierea din Comisia pentru Dezvoltare Regionala a avut loc in prezenta reprezentantilor Consiliului European al Municipalitatilor si regiunilor, ai intreprinderilor mici si mijlocii si ai Comisiei Europene, respectiv ai Oficiului European de lupta antifrauda. In finalul reuniunii, Presedinta Comisiei pentru Dezvoltare Regionala, Danuta Huebner (PPE), a laudat initiativa Ramonei Manescu despre care a afirmat ca este o premiera in peisajul european.

Sursa: Delegatia PNL in Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.