Programul cadru de finantare nerambursabila pentru Romania aprobat de catre Parlamentul Elvetiei va fi semnat in iulie

Elvetia, program cadru, aprobare, finantare, proiecte, fonduri, ONG

Fondurile vor merge la autoritatile locale, pentru infrastructura, proiecte sociale, mediu si in plus va exista un fond special pentru ONG-uri.

Ulrich Sturzinger, seful departamentului pentru noile State Membre la Agentia de Dezvoltare si Cooperare din Elvetia a explicat ca Unitatea de Coordonare a Programului va fi stabilita la Ministerul Finantelor Publice si ca fondurile vor putea fi acordate pana in decembrie 2014.

Pentru Romania si Bulgaria, ultimele doua state intrate in Uniunea Europeana, Parlamentul Elvetiei a aprobat o finantare-cadru de 257 milioane franci elvetieni. Banii vor fi impartiti pe mai multe prioritati tematice, precum infrastructura, mediu, proiecte sociale si altele. Abia dupa semnarea acordului bilateral intre cele doua Guverne se vor stabili detaliile finantarii.

In principiu, apelurile de proiecte sunt deschise timp de 3 luni, pe intreaga suma alocata domeniului respectiv.

Statele care au aderat la UE in 2004 (UE 10) au avut alocate fonduri, prin programe similare, de 1 miliard de franci elvetieni. Programele au demarat in 2007.

Pana in prezent, au fost aprobate 53 de proiecte. Sturzinger a explicat ca rata de contractare a fondurilor a fost de 35% pana in prezent – aceasta deoarece organizarea punctelor nationale de coordonare, elaborarea ghidurilor, lansarea apelurilor de proiecte si selectia proiectelor dureaza destul de mult, la nivel national.

Cat despre plati, acestea reprezinta mai putin de 10% din sumele contractate – motivul fiind acela ca, in majoritatea cazurilor, autoritatile trebuie sa lanseze proceduri de achizitii publice in cadrul proiectelor.

Fondurile pentru ONG, componente distincte in cadrul programelor, au demarat cel mai greu, fiind nevoie de organizare institutionala speciala la nivel national – a mai spus Sturzinger. Practic, in multe state acestea nu au luat inca startul. Acesta a mai explicat ca tarile cu cele mai bune performante au fost, pana acum, Malta, Cipru si Letonia si “ne-am bucura daca ar exista performante mai bune si in Cehia, Slovacia si Ungaria”.

Sursa: Stiriong

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.