
Valoarea nerambursabila a acestor proiecte este de peste 80 de milioane de euro.
Astfel, vor primi finantare toate proiectele declarate eligibile, dar care nu au fost selectate pentru finantare si care au intrunit cel putin 80 de puncte in procesul de selectie. Proiectele care vor fi finantate au fost depuse in sesiunile de licitatie din octombrie – noiembrie 2009, respectiv noiembrie – decembrie 2009.
Aceasta suplimentare s-a facut de catre Autoritatea de Management pentru PNDR in urma analizei sumelor ramase din alocarile financiare aferente Masurii 312 pana in prezent. Totodata, s-a avut in vedere faptul ca numeroase proiecte au primit un punctaj foarte mare, ceea ce arata o viabilitate economico-financiara ridicata si, in consecinta, li s-a oferit solicitantilor oportunitatea de a implementa aceste afaceri.
Procesul de evaluare si selectie a necesitat un efort deosebit al Agentiei, pentru Masura 312, fiind depuse in sesiunea octombrie – noiembrie 919 proiecte conforme, cu valoarea de 216,41 milioane de euro. Dintre acestea au fost selectate pentru finantare 328 de proiecte.
In cadrul sesiunii din noiembrie – decembrie 2009 au fost depuse la Oficiile Judetene ale APDRP un numar mare de proiecte, respectiv 1.137 de proiecte conforme, dintre care au fost selectate pentru contractare 455 de proiecte.
Din momentul lansarii Masurii 312 au fost depuse 2.200 de proiecte conforme, cu valoarea de 336,49 milioane de euro, din care au fost selectate spre finantare 909 proiecte. Pana in prezent sunt contractate 684 de proiecte in valoare de aproape 100 de milioane de euro. La aceste contracte se vor adauga si cele 473 de cereri de finantare selectate suplimentar.
Finantarea nerambursabila in cadrul acestei Masuri poate ajunge pana la 70% din valoarea totala eligibila a investitiei, dar nu va putea depasi 200.000 de euro. Fondurile europene nerambursabile acordate prin Masura 312 pot sprijini peste 200 de activitati eligibile, care vor fi dezvoltate numai in mediul rural.
Beneficiarii selectati pentru finantare vor fi notificati in scris de catre personalul APDRP in vederea semnarii contractului la sediile Centrelor Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
Informatii suplimentare
Masura 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” se incadreaza in Axa III „Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale” a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si are ca obiectiv general dezvoltarea durabila a economiei rurale prin incurajarea activitatilor non-agricole, in scopul cresterii numarului de locuri de munca si a veniturilor aditionale.
Obiectivele specifice ale Masurii 312 sunt crearea si mentinerea locurilor de munca in spatiul rural, cresterea valorii adaugate in activitatile non-agricole, crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia rurala, prestate de catre micro-intreprinderi.
Printre obiectivele operationale se regasesc crearea de micro-intreprinderi, dar si dezvoltarea celor existente in sectorul non-agricol din spatiul rural. Alte obiective operationale privesc incurajarea initiativelor de afaceri promovate in special de catre tineri si femei, incurajarea activitatilor mestesugaresti si a altor activitati traditionale, cat si reducerea gradului de dependenta fata de agricultura.
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Masura 312 sunt micro-intreprinderile si persoane fizice neinregistrate ca agenti economici care se vor angaja insa ca pana la data semnarii contractului de finantare sa fie autorizate cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca micro-intreprinderi.
Investitiile in activitati non-agricole productive care privesc industria usoara. Spre exemplu articolele de pielarie, incaltaminte, lana, blana, tricotaje, produse de uz gospodaresc. Sunt, de asemenea, eligibile investitiile in activitati de procesare industriala a produselor lemnoase – incepand de la stadiul de cherestea (ex. mobila), in mecanica fina, asamblarea masinilor, productia de unelte si obiecte casnice, de ambalaje sau alte asemenea investitii.
Investitiile pentru dezvoltarea activitatilor mestesugaresti, de artizanat si a altor activitati traditionale non-agricole cu specific local au in vedere prelucrarea fierului sau a lanii, olaritul, brodatul, sau confectionarea instrumentelor muzicale traditionale. Totodata, pot fi finantate si activitatile de marketing – mici magazine de desfacere a propriilor produse obtinute din aceste activitati.
In ceea ce priveste crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia rurala, printre investitiile eligibile sunt cele pentru serviciile de croitorie, frizerie, cizmarie, dar si cele care asigura conectarea si difuzarea Internetului, mecanizarea, transportul – altele decat achizitia mijloacelor de transport.
Sunt, de asemenea, eligibile investitiile in protectia fitosanitara si insamantare artificiala a animalelor, in servicii pentru reparatii masini, unelte si obiecte casnice.
In cadrul Masurii, va fi sprijinita achizitionarea de echipamente de producere a energiei din surse regenerabile, altele decat biocombustibilii, insa numai ca parte componenta a proiectelor de investitii sprijinite prin aceasta masura.