Finantari europene ratate la Baia Mare

Baia Mare, finantari europene, proiecte, experienta, cooperare

In cadrul Primariei Baia Mare a fost infiintat, in anul 2008, serviciul Proiecte cu Finantare Internationala. Au fost angajati 12 oameni, platiti lunar sa gandeasca proiecte care sa atraga finantari europene. Singurele proiecte pe care a reusit sa le faca acest serviciu si pentru care s-au cheltuit bani din bugetul local au fost doar schimburi de experinta, forumuri si elaborari de strategii.

Doar proiecte transfrontaliere

Baimarenii au pierdut si trenul care le-ar fi adus bani din fondurile de preaderare. “Intre anii 2004 – 2006, Uniunea Europeana a redus programele, finantarile de preaderare Phare, ISPA si Sapard pentru Romania, avandu-se in vedere iminenta aderare a Romaniei la UE, planificata pentru anul 2007”, a motivat Cristian Ieremia, seful Serviciului Proiecte cu Finantari Internationale din cadrul Primariei Baia Mare. Astfel, in aceasta perioada au fost lansate si derulate doar programe de cooperare transfrontaliera, de colaborare cu Ucraina, Moldova si Bulgaria.

Miliarde aruncate pe…instruiri

Valoarea totala a proiectelor derulate de municipiul Baia Mare din fonduri europene, din 2008 si pana in 2010, este de 3.650.000 de lei si se incadreaza, mai degraba, in categoria proiectelor de anticipatie, nimic concret, nimic palpabil. Pentru niciunul dintre aceste proiecte Primaria nu este solicitant direct, ci doar partener. Cel mai important proiect baimarean, daca se ia in considerare suma alocata, a fost denumit “Ceramica”.

Principalul sau obiectiv este “un schimb de experienta si bune practici intre partenerii de proiect in domeniul artei si mestesugurilor traditionale, cu accent pe ceramica si olarit”, iar rezultatele sunt: 24 de intalniri, workshopuri, conferinte, seminarii internationale, 180 de participanti care vor lua parte la evenimente, 24 de exemple de buna practica, 12 analize de nevoi (SWOT), realizate la nivelul partenerilor, o analiza de piata comparativa intre partenerii de proiect, realizarea unui catalog de prezentare a bunelor practici europene. Pentru obtinerea acestor rezultate se vor cheltui 2,140 milioane euro, iar Primaria Baia Mare va asigura 132.000 de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.