Premiu de Excelenta pentru primul proiect de infrastructura finalizat cu fonduri Regio

ADR Sud Muntenia, premiu de excelenta, proiect, fonduri Regio

Evenimentul de premiere a avut loc in cadrul manifestarilor Forumului Comunicatorilor Regio ce s-a desfasurat in municipiul Targu-Mures in perioada 24 – 26 iunie 2010.

La nivelul intregii tari au fost premiate opt proiecte, cate unul din fiecare regiune de dezvoltare. Din regiunea Sud Muntenia a fost ales spre premiere primul proiect finalizat ce a avut ca obiectiv reabilitarea Drumului Judetean 101 G, tronsonul Tatarani – Brazi – Brazii de Jos – Tinosu – Sirna – Habaud – Crivatu, finantat din Axa prioritara 2, Domeniul major de interventie 2.1 “Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane-inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura.

Proiectul premiat in cadrul Forumului Regio a fost realizat in parteneriat de catre Consiliul Judetean Prahova si Consiliul Judetean Dambovita si a avut ca obiectiv reabilitarea a 30 de kilometri de drum judetean. Valoarea totala a proiectului a fost de 45.802.088,03 lei, din care:

– valoarea eligibila nerambursabila din FEDR: 33.229.951,06 lei;
– valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national: 4.417.854,76 lei;
– co-finantarea eligibila a beneficiarului: 768.322,57 lei.

Lucrarile proiectului au fost finalizate in termen de un an de zile de la semnarea contractului de finantare, iar pe 3 iunie a avut loc receptia drumului.

Prin aceasta investitie s-a urmarit facilitarea traficului intraregional in vederea stimularii dezvoltarii durabile locale si regionale, prin imbunatatirea conexiunii dintre drumurile nationale DN 1A si DN 1, si facilitarea transportului de marfa pe ruta Ploiesti – Targoviste – Bucuresti, dar si a transportului local si zonal.

De asemenea proiectul va contribui la sprijinirea dezvoltarii zonei industriale Brazi si a dezvoltarii societatilor comerciale care isi desfasoara activitatea in localitatile adiacente sectorului de drum.

Programul Operational Regional se afla in topul celor sapte programe nationale ce se deruleaza cu fonduri europene nerambursabile, inregistrand in luna mai cea mai mare crestere a gradului de absorbtie. Astfel, daca la sfarsitul lunii aprilie, gradul de absorbtie in cadrul POR era de 16,66%, la 31 mai acesta ajusese la 18,36%. In conturile beneficiarilor programului au intrat in decurs de o luna peste 145 de milioane de lei (circa 35 de milioane de euro).

Reteaua de comunicatori REGIO contribuie in mod semnificativ la diseminarea informatiilor furnizate de catre Autoritatea de Management si Agentiile pentru Dezvoltare Regionale determinand o crestere a nivelului de absorbtie a fondurilor provenite din Regio.

Obiectivul final este ca, in urma acestor activitati multiple de informare, sa se imbunatateasca gradul de informare cu privire la beneficiile implementarii politicii de dezvoltare regionala a Uniunii Europene in Romania.

In Sud Muntenia, Reteaua de Informare Regio este formata din 80 de institutii, numarul acestora majorandu-se in mod constant. Ultima intalnire regionala a membrilor Retelei a avut loc la Calarasi, in data de 25 mai 2010.

Sursa: ADR Sud Muntenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.