APIA: Termenul-limita pentru depunerea cererilor pentru agricultura ecologica este 31 august 2010!

cereri, termen-limita, agricultura ecologica, conversie, FEGA, beneficiari

Pentru acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, Romania beneficiaza de fonduri europene de 3.098.000 euro.

Potrivit HG nr. 759/2010, ajutorul specific se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera, care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si care se afla in perioada de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica, numita conversie.

Cererile se depun la Centrul Judetean al APIA, respectiv al municipiului Bucuresti, pe raza teritoriala unde se afla exploatatia si trebuie sa fie insotite de documentele prevazute de HG nr. 759/2010.

Producatorii agricoli pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura.

Beneficiarii ajutorului specific sunt producatorii agricoli, persoane juridice si/sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008.

Persoanele fizice neautorizate potrivit OUG nr. 44/2008 pot depune cererea cu obligatia sa se autorizeze si sa depuna copie de pe certificatul de inregistrare la Registrul Comertului pana la data de 15 octombrie 2010.

Pentru a beneficia de ajutorul specific, producatorii agricoli trebuie sa fie inregistrati, in fiecare an pentru care solicita ajutorul specific, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ca producatori in agricultura ecologica si sa incheie un contract cu un organism de inspectie si certificare, organism aprobat de MADR.

Totodata, solicitantii trebuie sa detina un certificat de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei emis producatorului de organismul de inspectie si certificare cu care a incheiat contractul si sa nu aiba datorii restante la bugetul de stat sau la bugetul local.

In plus, in cazul beneficiarilor din productia vegetala, suprafata agricola in folosinta trebuie sa fie de cel putin 0,30 ha.

Producatorii agricoli care beneficiaza de ajutorul specific trebuie sa mentina exploatatiile in sistemul de agricultura ecologica pe o durata de cinci ani.

Plafoanele alocate anual pentru productia vegetala in conversie si productia animaliera in conversie sunt prevazute in anexa HG nr. 759/2010.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top