Obiectivele RICOP au fost realizate in intregime

Obiectivele RICOP, consilierea si plasarea in noi locuri de munca a somerilor au fost realizate aproape in intregime. Directorul unei companii care a primit prin programul RICOP 51.000 Euro, a angajat 17 persoane in cadrul unei tipografii, persoane ce nu fac parte in totalitate din intreprinderile de stat incluse in program. Printre greutatile cu care s-a confruntat directorul companiei se numara mentalitatea oamenilor, o parte erau deja in varsta si, fie aveau dificultati in asimilarea cunostintelor, fie salariul respectiv nu-i motiva sa renunte la somaj.

In cazul unor primarii care au incercat sa gasesca persoane din programul RICOP pentru angajare, nu au reusit sa le dea de urma acestora, unii fiind plecati din tara, altii decedati iar altii deja isi gasisera un loc de munca.

In concluzie, 44% dintre somerii plasati in locuri noi de munca prin RICOP provin din categoriile vizate de program. Cifrele oferite de Unitatea de Management a programului RICOP din cadrul Ministerului Finantelor Publice, arata ca in total 20.000 de someri si-au gasit un loc de munca. Inainte de finalizarea ultimei etape din componenta de finantare pentru IMM, procentajul de utilizare a fondurilor RICOP era de 93%.

Beneficiarii sustin continuarea programului. In ultima transa, adresata intreprinderilor mici si mijlocii, s-au finantat 343 de proiecte si s-au creat 8.400 de noi locuri de munca. Intreprinzatorii aratandu-se multumiti de faptul ca selectia si platile au fost efectuate fara intarzieri prea mari, singura problema fiind timpul prea scurt pentru demararea si finalizarea proiectului. Ca o opinie comuna a celor implicati ar fi ca programul s-a dovedit extrem de util, atat din punct de vedere social cat si din perspectiva sustinerii micilor afaceri, singura deficienta fiind faptul ca nu s-a gandit o continuare a acestuia.

Ca rezultate ale programului la sfarsitul lunii noiembrie 48.247 de persoane disponibilizate au primit plati compensatorii in valoare de 46.6 Milioane Euro (din care 12.9 Milioane au reprezentat contributia Uniunii Europene), 636 proiecte au fost finantate in cadrul celor patru scheme de finantare nerambursabila, 20.031 persoane au fost plasate in noi locuri de munca, 69.709 de persoane au beneficiat de diverse tipuri de consiliere, 12481 de persoane au beneficiat de cursuri de recalificare.

Sursa: , Revista Capital, 15.12.2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.