Furnizarea de ajutoare alimentare, din fonduri europene se afla in al treilea an de derulare in Romania!

APIA, ajutoare alimentare, furnizare, PAC, beneficiari

Furnizarea de ajutoare alimentare, din fonduri europene, pentru persoanele defavorizate se afla in al treilea an de derulare in Romania si constituie o masura in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), in conformitate cu art. 27 din Regulamentul 1234/2007.

PEAD este finantat din bugetul FEGA al Uniunii Europene. Resursele financiare si materiale puse la dispozitia executarii PEAD in 2010 sunt alocate statelor membre participante la acest plan, prin Regulamentul 1111/2009.

Institutiile cu atributii si competente in derularea PEAD 2010 in Romania sunt: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, responsabil cu derularea masurilor finantate din fondurile UE; Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), ca institutie subordonata care gestioneaza la nivel national fondurile alocate de UE prin FEGA; Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, responsabil cu stabilirea categoriilor de persoane beneficiare a ajutoarelor alimentare; Ministerul Administratiei si Internelor prin Consiliile judetene; Consiliul General al Municipiului Bucuresti si autoritatile publice locale (primarii).

Beneficiarii acestor ajutoare alimentare sunt stabiliti de HG nr.600/2009, dupa cum urmeaza:
a) familiile si persoanele singure care au stabilit, prin dispozitie scrisa a primarului, dreptul la un venit minim garantat, acordat in baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj, acordata potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi, obtinute din pensie sau, dupa caz, din pensii cumulate, se afla sub 400 lei/luna;
d) persoanele cu handicap grav si accentuat, adulti si copii, neinstitutionalizate.
Produsele distribuite in cadrul PEAD 2010 sunt: faina, malai, biscuiti, paste fainoase, zahar si lapte praf.

Distribuirea ajutoarelor alimentare se face prin intermediul Consiliilor judetene si al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, care le repartizeaza la primariile localitatilor din fiecare judet , sau la primariile de sector in Bucuresti, acestea asigurand distribuirea catre beneficiari, persoane eligibile conform HG nr. 600/2009.

Stabilirea cantitatilor si responsabilitatea derularii concrete a distribuirii catre persoanele beneficiare intra in competenta Consiliilor judetene si a Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

PEAD 2010 va fi finalizat pana la data de 31 decembrie 2010, data pana la care ajutoarele alimentare vor ajunge in depozitele Consiliilor judetene si ale CGMB, urmand ca acestea sa finalizeze la randul lor distributia catre beneficiari, pana la 31 martie 2011.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.