Conferinta de presa APDRP privind Implementarea PNDR

APDRP, PNDR, documentatie, conferinta, implementare, finantare

La conferinta au mai participat doamna Ecaterina Rosu, Directorul Directiei Coordonare Proiecte si domnul George Turtoi, Directorul Directiei Asistenta Tehnica si LEADER.

In ceea ce priveste implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013, la data de 30 septembrie 2010, au fost contractate 13.763 de proiecte cu o valoare publica de 3,16 miliarde de euro.

Astfel, “In acest moment, cand suntem la jumatatea implementarii PNDR, au fost angajate aproape 50% din totalul de 6,67 miliarde de euro fonduri alocate pentru masurile de investitii in perioada 2007 – 2013”, a precizat directorul general al APDRP.

Mihail Vadan a anuntat ca, pentru a mari gradul de absorbtie si pentru a facilita accesul beneficiarilor la fondurile nerambursabile, se fac demersuri pentru a evalua posibilitatea atragerii in procesul de garantarea cofinantarii private a beneficiarilor si institutiile financiare nebancare autorizate (IFN). In urma analizei oportunitatii si legalitatii acestui demers, propunerea va intra in dezbatere cu toate forurile competente

In ceea ce priveste Programul SAPARD, in perioada 2000 – 2006 au fost contractate 4.368 de proiecte cu valoarea publica de 1,32 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o alocare de 86,78% din totalul de 1,52 miliarde de euro alocate Programului.

Prin platile efectuate in total prin Programul SAPARD agricultura romaneasca a primit peste 1,3 miliarde de euro, iar pana in prezent, prin PNDR au fost platiti peste 674 de milioane de euro, fara platile efectuate catre APIA pentru diferite Masuri de sprijin direct.

O alta precizare facuta de Directorul General al APDRP a fost ca procesul de selectie este in plina desfasurare si se preconizeaza ca, la sfarsitul perioadei de implementare a PNDR – anul 2013, gradul de absorbtie sa fie cat mai aproape de 100%.

In ceea ce priveste activitatea de verificare a proiectelor finantate din fonduri europene, s-a adus in discutie faptul ca, pentru aprobarea contractelor si a cererilor de plata, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit efectueaza, in medie, cate 5 actiuni de verificare pe teren pentru fiecare cerere de finantare si de plata depusa la oficiile judetene ale Agentiei.

La acestea se adauga vizitele pe teren din perioada de monitorizare (5 ani de la data ultimei transe de plata) pentru actiunile de control a modului de implementare a proiectului si de respectare a conditiilor de finantare.

Astfel, pana in prezent, APDRP a efectuat aproximativ 68.000 de vizite pe teren, urmand ca in perioada urmatoare numarul de verificari si controale sa creasca proportional cu cererile care urmeaza sa fie depuse pentru solicitarea finantarii acordate prin PNDR.

In acest moment, APDRP intampina dificultati in efectuarea controalelor si verificarilor specifice conform procedurilor din cauza numarului redus de autovehicule, cu cel putin 30 sub necesarul Agentiei, dar si a starii fizice in care se afla acestea. Aceasta stare de fapt are impact direct asupra efectuarii verificarilor si controalelor impuse de normativele nationale si europene in vigoare, avand consecinte directe asupra absorbtiei fondurilor europene acordate Romaniei prin PNDR.

Concret, din cauza acestor probleme pot aparea intarzieri semnificative in aprobarea dosarelor de finantare dar si a celor de plata.

Pentru a limita efectele unei astfel de situatii prin completarea in cel mai scurt timp posibil necesarul de autovehicule si pentru a nu afecta Bugetul National, APDRP si Autoritatea de Management pentru PNDR au solicitat si au primit aprobarea Comisiei Europene pentru modificarea Programului National de Dezvoltare Rurala in sensul de a permite achizitionarea de autovehicule printr-un proiect finantat cu fonduri europene.

Astfel, in vederea indeplinirii activitatii specifice, APDRP are in vedere initierea unui proiect de achizitie publica, finantat cu fonduri europene prin Masura de Asistenta Tehnica, cu ajutorul caruia urmeaza sa fie achizitionate 30 de autovehicule de teren.

Acestea vor fi repartizate catre structurile teritoriale ale APDRP pentru a permite accelerarea evaluarii proiectelor si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene. Totodata, prin aceasta achizitie, se va putea scurta si perioada de verificare a proiectelor depuse spre finantare prin PNDR.

Valoare estimata a investitiei este de 1.940.207 Lei, echivalentul a 470.000 Euro.

Un alt proiect de investitii care va fi derulat prin componenta de Asistenta Tehnica este achizitionarea de echipamente de climatizare si stingere incendiu in camerele serverelor.

Pentru buna desfasurare a activitatilor propuse in cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit este necesara implementarea unei solutii cu management centralizat pentru echipamentele de climatizare si stingere incendiu in camera serverelor, pentru toate cele 50 de sedii regionale, cat si pentru sediile centrale. De asemenea se doreste realizarea unui dispecerat in cadrul APDRP care va monitoriza si administra aceste echipamente.

Valoare estimata a investitiei este de 1.093.946,5 Lei, echivalentul a 265.000 Euro.

Documentatiile de Atribuire aferente celor doua proiecte de investitii, si documentele necesare, specifice demararii acestei procedurilor de achizitie, vor fi publicate pe site-ul SEAP (ww.e-licitatii.ro) imediat dupa aprobarea acestora.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.