De ce sanatatea nu atrage fonduri europene?

sanatate, proiecte, fonduri europene, Cseke Attila, fonduri structurale

Alocarea banilor europeni catre Sanatate ar trebui regandita, intrucat pana acum acest subiect a fost ignorat, s-a spus la conferinta „Fonduri structurale pentru sanatate. Oportunitati si bune practici„.

Prezent la eveniment, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat ca, in prezent, institutia pe care o conduce nu poate accesa fonduri europene decat in calitate de beneficiar, in cadrul unor programe gestionate de alte institutii.

Aceste proiecte vizeaza dezvoltarea resurselor umane si a capacitatii administrative si nu exista posibilitatea ca sa se ceara bani pentru reabilitarea sau echiparea infra­structurii spitalicesti.

De aceea, ministrul Cseke propune un program operational dedicat strict acestui domeniu, in cadrul caruia Ministerul Sanatatii (MS) sa poata gestiona fonduri structurale, in calitate de Autoritate de Management.

Astfel de programe sunt in prezent la dispozitia altor institutii si sunt destinate pescuitului, mediului, cresterii competitivitatii economice sau dezvoltarii resurselor umane.

„Consider ca sistemul de sanatate ar trebui sa fie o prioritate de gradul zero atat la nivel national, cat si in absorbtia fondurilor europene. Cu toate acestea, nu avem un program operational dedicat Sanatatii, pentru ca acest domeniu nu a fost inclus intre prioritatile Planului National de Dezvoltare si al Cadrului National Strategic de Referinta pentru perioada 2007-2013. Ar fi un succes al Romaniei daca am reusi includerea domeniului Sanatatii intre prioritati pentru urmatoarea perspectiva financiara 2014-2020”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Doar 109 milioane de euro sunt pe drum

Ministrul a spus ca intr-o intalnire pe care a avut-o in aceasta vara cu John Dalli, comisar european pentru Sanatate, si-a exprimat dorinta ca, in structura viitorului buget european, MS sa poata accesa direct fonduri structurale in sectorul de sanatate. Pana atunci, MS incurajeaza autoritatile locale si judetene, noile proprietare ale spitalelor, sa depuna proiecte de reabilitare si de echipare a infrastructurii spitalicesti in cadrul programelor gestionate de celelalte ministere.

Pana acum, MS a avizat 118 proiecte, in valoare de 394 milioane de euro, din care 31 sunt deja contractate, in suma totala de 109 milioane euro. Valoarea maxima a unui proiect eligibil poate fi de 5 milioane de euro. 65 de milioane de euro mai sunt inca disponibile.

„Sanatatea a fost vazuta ca o povara”

Potrivit lui Vasile Puscas, fost negociator-sef cu Uniunea Europeana, sistemul sanitar a fost vazut gresit pana acum ca o povara, iar aceasta se reflecta si in procentul mic, sub 1%, de absorbtie a fondurilor structurale directe din perioada 2007 – 2013, alocate pentru infrastructura din sanatate, in timp ce Ungaria a acoperit pentru aceeasi destinatie 5,5%.

„Din punct de vedere al deciziei politice, acolo s-a considerat ca sanatatea e mai importanta”, a comentat Puscas, care a si moderat conferinta.

Fostul negociator-sef a dat si o solutie: „E nevoie ca, incepand chiar cu anul 2012, sa mergem curajos spre realocare. Sa vina bani dinspre alte axe si alte programe operationale, va spun din experienta proprie ca este posibila negocierea”, a spus Vasile Puscas, care a adaugat ca, „cine investeste in sanatate si educatie, acela investeste in productivitate, inalta calificare si progres rapid”.

Legi complicate

Sanatatea nu a fost un sector traditional de investitie europeana, a spus stefan Ciobanu, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), si a gasit si cateva explicatii: au lipsit strategii clare si eficiente, iar atunci cand acestea au fost puse pe hartie, nu s-au pus in practica in mod consecvent. in plus, prioritizarea investitiilor nu a tinut cont si de domeniul sanitar, iar sistemul de finantare sectorial este mult prea complicat la noi. „Avem nevoie de o intarire a capacitatii de implementare a proiectelor”, a adaugat directorul ACIS.

„Propun un program operational dedicat strict Sanatatii, in care ministerul sa gestioneze fonduri structurale.”
Cseke Attila ministrul Sanatatii

„Incepand cu anul 2012, e nevoie sa mergem curajos spre realocare. Sa vina bani dinspre alte axe si alte programe operationale.”
Vasile Puscas fost negociator-sef cu UE

Firmele medicale mai pot accesa bani

O mare parte din programele finantate din fondurile structurale europene sunt deja incheiate, iar apelurile de proiecte sunt inchise, dar mai sunt cateva sectoare in care firmele din domeniile conexe cu cel medical mai pot inca sa depuna cereri de finantare. Din materialele prezentate in cadrul seminarului „Fonduri structurale pentru sanatate. Oportunitati si bune practici” reiese ca mai puteti participa la sesiuni de finantare (apeluri de proiecte), cu precadere din cele in care depunerea este continua.

Spre exemplu, in aceasta perioada se mai pot depune proiecte pentru dezvoltarea de laboratoare sau centre de cercetare ori retele de asemenea centre, pentru care bugetele disponibile se ridica la 230 de milioane de lei. Un alt domeniu in care apelul pentru depunerea documentelor de finantare este inca deschis este cel destinat sprijinului dezvoltarii microintreprinderilor.

Sesiunea se adreseaza tuturor categoriilor eligibile de microintreprinderi, deci, la finantare se pot inscrie si cele din domeniul medical. Pragul maxim pentru valoarea totala a proiectului a fost ridicat la 3,5 milioane de lei, iar limita maxima a grantului a ramas 200.000 de euro.

Atentie la documente!

Specialistii prezenti la seminarul de ieri au aratat si ce erori pot duce la respingerea ori depunctarea dosarelor de finantare. Cele mai frecvente sunt cazurile in care dosarul este incomplet sau exista neconcordante intre investitia propusa si domeniile de activitate ale solicitantului.

Au mai fost semnalate aplicarea incorecta a prevederilor Legii 346/2004 (incadrarea in categoria microintreprinderilor), documentatia (in special planul de afaceri) superficial elaborata, proiectiile financiare nerealiste sau nejustificate, ca si stabilirea unor tinte nefezabile, mai ales in privinta crearii de noi locuri de munca.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top