Prima manastire din bani europeni se construieste in judetul Giurgiu

Giurgiu, manastire, proiect transfrontalier, contract, finantare

Proiectul s-a nascut in anul 2007, cand Mitropolia din Russe (Bulgaria) a initiat un proiect prin care isi propunea sa realizeze din fonduri europene o manastire in localitatea Basarabovski. Proiectul n-ar fi devenit eligibil daca nu devenea transfrontalier.

In acel moment, a fost contactata Episcopia Giurgiului pentru a deveni partener in acest proiect, noua manastire urmand sa se realizeze in localitatea Slobozia, din apropierea municipiului Giurgiu.

“Am acceptat si a fost foarte greu pentru ca am avut la dispozitie doar o luna sa intocmim toata documentatia. Nu aveam absolut nimic, termenul era cumplit. Am primit insa sprijin de la toata lumea”, spune preotul Mihail Balaban, responsabilul de proiect.

Biserici-gemene peste Dunare

Noua manastire Sfantul Ioan Rusu urmeaza sa fie amplasata langa o micuta manastire din comuna Slobozia, acesta din urma urmand sa ramana, dupa finalizarea lucrarilor, pe post de biserica paraclis.

Proiectul transfrontalier “Minunile ortodoxiei in Bulgaria si Romania” are o valoare de 1,5 milioane de euro, banii fiind impartiti egal pentru realizarea a doua biserici gemene, una in Basarabovski si una in comuna Slobozia. Episcopia Giurgiului va participa cu o cota de finantare de 2,18%, restul banilor fiind asigurati de UE.

Terenul unde va fi construita manastirea are o suprafata de 20 de hectare, aici fiind in urma cu cativa ani o unitate militara, care a fost preluata de Episcopie prin ordonanta de Guvern.

Proiectul realizat din fonduri europene presupune si reabilitarea a trei foste depozite de munitie, care urmeaza sa fie transformate in biblioteca manastirii, muzeu si sala de mese.

Proiectul se afla in derulare, pe 12 octombrie fiind semnat la Calarasi contractul cu firma CBC Calarasi, cea care se ocupa de monitorizarea banilor si evolutia lucrarilor. In acest moment, Episcopia Giurgiului se ocupa de achizitionarea materialelor de contructie si de pregatirea licitatiei pentru atribuirea lucrarilor unei firme de specialitate. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, a declarat ca manastirea din Slobozia va fi prima din tara realizata integral din fonduri europene.

“Este binevenita, reprezinta o oaza de spiritualitate si cultura romaneasca. In Bucuresti avem aproximativ 100 de biserici care au accesat fonduri europene pentru restaurari, dar nu pentru lucrari integrale”, a declarat acesta.

Manastirea va fi construita pe locul unei foste unitati militare, cu aproximativ 750.000 de euro proveniti din fonduri europene.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.