Banca Comerciala Romana va aloca 3 mil euro pentru finantarea intreprinderilor sociale din Romania

BCR, intreprinderi sociale, finantare, Social Business Tour

Aceasta suma reprezinta o parte din linia de finantare de 10 milioane de euro pe care Grupul Erste a anuntat ca o va aloca pentru sprijinirea initiativelor de intreprinderi sociale din Europa Centrala si de Est (ECE).

“In tarile Europei Centrale si de Est exista inca tendinta de a avea incredere doar in stat atunci cand o societate se confrunta cu probleme sociale. Prin crearea intreprinderilor sociale, o punte poate fi construita intre economia privata si societatea civila. Am o mare incredere in potentialul acestei regiuni si de aceea am decis sa incurajam astfel de initiative, alocand un buget special de 10 milioane de euro pentru finantarea intreprinderilor sociale din aceste tari”, a declarat presedintele Consiliului de Administratie al Fundatiei Erste, Andreas Treichl.

In Romania, BCR va oferi imprumuturi, cursuri de formare si sprijin intreprinderilor care abordeaza probleme sociale viabile din punct de vedere comercial. Potrivit reprezentantilor bancii, imprumutul oferit nu va avea dobanda, pentru ca este dat pentru afaceri sociale.

Unul dintre aceste principiile de baza al Conceptului de Antreprenoriat Social este acela ca investitorii isi recupereaza doar suma investita si nu se acorda dividende. De asemenea, cand suma investita este restituita, profitul companiei se reinvesteste in vederea extinderii si dezvoltarii.

Totodata, obiectivul afacerii va fi acela de a combate saracia sau de a gasi solutii la una sau mai multe probleme (cum ar fi cele legate de educatie, sanatate, accesul la tehnologie si mediul inconjurator) care ameninta oamenii si societatea, si nu acela de a maximiza profiturile.

Conceptul de Antreprenoriat Social a fost dezvoltat de Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, profesorul Muhammad Yunus (fondatorul Bancii Grameen), care a rezumat propria viziune in sapte principii de baza.

Muhammad Yunus este prezent Bucuresti cu ocazia Social Business Tour 2010. “Social Business Tour va incuraja crearea de noi intreprinderi sociale. Acesta nu reprezinta doar un pas important spre echitate sociala si dezvoltare durabila in Europa, ci si o contributie semnificativa la eforturile noastre de a eradica saracia la nivel global pana in 2030”, a spus Yunus.

Procesul de aplicare si managementul intregului proiect va fi supervizat de good.bee, platforma de servicii bancare sociale a Fundatiei Erste si a Grupului Erste.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.