Doar un proiect aprobat, din 10

Regiunea Nord-Est, proiecte, infrastructura rurala, finantare

Adica unul din zece. Marele cistigator a fost judetul Dimbovita, in cazul caruia au fost aprobate doua treimi din proiectele depuse. Din acest judet provin atit fostul ministru al Agriculturii, cit si seful Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Banii publici europeni par a se distribui in functie de dorinta citorva persoane. Un program european care ar trebui sa ajute agricultura romaneasca a fost dirijat doar catre anumite zone. Criteriile obiective si cele de performanta par sa fi cazut intr-un plan secund.

Importante ar putea fi insa culoarea politica a primarului care a solicitat proiectul sau, si mai bine, prezenta intre factorii decidenti de la nivel central a unei persoane din zona respectiva. Asa se face ca judetul din care provine fostul ministru al Agriculturii, dar si seful Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a iesit campion la atragerea de fonduri.

Din toate aceste ite de la nivel national, iesenii au iesit in pierdere. Desi judetele din Regiunea Nord-Est au depus cele mai multe proiecte declarate eligibile, la proiecte finantate aceleasi judete sint pe ultimul loc. Doar judetele Iasi si Suceava au cite patru proiecte finantate, din cele 130 eligibile.

„Regiunea cea mai saraca a fost tratata la «diverse»”

Primarii din tara au fost chemati sa depuna proiecte in primavara acestui an. Pe masura 1.2.5, submasura (a), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEDR) se puteau obtine sume nerambursabile importante.

Se puteau finanta proiecte de infrastructura agricola, respectiv construirea si/sau modernizarea drumurilor de acces, poduri, podete, drumuri agricole de exploatatie. Pe aceeasi submasura se puteau obtine bani si pentru infrastructura de irigatii. Rezultatele acestui concurs de proiecte au fost comunicate in urma cu citeva saptamini. Surpriza a fost insa foarte mare, cind s-a observat ca in Regiunea Nord-Est exista doar opt proiecte finantate din cele 88 la nivel national.

„Problema este ca regiunea cea mai saraca a fost tratata la diverse. Avem cea mai mare suprafata agricola, cele mai multe comune. Cei mai multi bani au fost alocati catre regiunile cele mai dezvoltate economic, in detrimentul celor mai slab dezvoltate. Un astfel de mod de distribuire a fondurilor europene nu duce la atenuarea si eliminarea treptata a decalajelor dintre regiunile de dezvoltare. Astfel, in Regiunea Nord-Est au primit finantare doar 6,1% dintre proiecte, desi este regiunea cu cele mai multe proiecte eligibile depuse pentru finantare, adica 130”, a declarat consilierul local al PSD, Sorin Iacoban.

Finantari pentru judetul ministrului

Datele centralizate de social-democrat pot fi consultate pe site-ul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). In cazul judetului Iasi, din cele 40 de proiecte declarate eligibile, doar patru au intrat la finantare, adica 10% din total. Vor primi fonduri europene primariile din Mosna, Mircesti, Costuleni si Birnova.

In comparatie, judetul Dimbovita a avut depuse 19 proiecte declarate eligibile, din care 12 urmeaza sa primeasca finantare, adica 63%. Astfel, in timp ce la Iasi vor ajunge 16,8 milioane lei, la Dimbovita se vor duce peste 50,5 milioane lei. Coincidenta sau nu, doi importanti oameni implicati in implementarea sumelor FEADR au legatura cu judetul Dimbovita. Astfel, actualul sef al APDRP, Gavril Mihai Vadan este fost consilier judetean PDL de Dimbovita.

Mai mult, ministrul Agriculturii de pina in septembrie 2010, Mihail Dumitru, este nascut in judetul Dimbovita. „Suprafata agricola a judetului Iasi este de peste 380.000 hectare, iar la Dimbovita de doar 248.000 hectare. Apoi, din cele 12 proiecte finantate in Dimbovita, 10 sint ale primarilor PDL”, a mentionat Iacoban.

Dupa judetul Dimbovita, cu 12 proiecte finantate, urmeaza judetul Dolj cu sase proiecte, Bihor cu cinci proiecte, Hunedoara cu cinci proiecte, Giurgiu cu cinci proiecte, Harghita cu cinci proiecte.

„La punctaje egale a avut castig de cauza proiectul cu buget mai mare”

Reprezentantii APDRP sustin ca fondurile au fost impartite dupa criterii clare, iar distribuirea fondurilor nu are nici o conotatie politica. „S-au calculat punctaje, iar la punctaje egale a avut cistig de cauza proiectul cu buget mai mare. In luna decembrie va fi o noua sesiune de proiecte pe masura 1.2.5”, a precizat Liviu Bulgaru, directorul delegat al Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 1 Nord-Est.

Toate cele 88 de proiecte finantate au avut acelasi punctaj, de 50 de puncte. Mai mult, inca 167 de proiecte au avut acelasi punctaj, dar nu s-au mai incadrat in suma disponibila la aceasta sesiune de proiecte.

„La alte tipuri de proiecte am fost fruntasi. Se intimpla des ca ghidul solicitantului sa fie schimbat in timpul jocului. Fondurile europene reprezinta cea mai importanta sursa pentru modernizarea infrastructurii de orice tip. Problema este ca au aparut foarte multe firme de consultanta, care trag adevarate tepe primarilor. Aceste firme nu ar trebui sa mai fie primite. Vin si le promit fonduri, dar pina la urma fac proiecte neeligibile sau slab punctate. Acum am inteles ca au fost detalii care au scapat”, a declarat deputatul PDL, Petru Movila.

Argumentatia deputatului nu explica insa de ce proiectele dimbovitene au fost preferate celor iesene, la fel de bine punctate.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top