Seria de vizite la proiecte REGIO s-a incheiat in nord-estul tarii

ADR Nord-Est, proiecte REGIO, implementare, finantare

Primul proiect, “Pasaj rutier subteran Oituz – Stefan Guse“, are ca obiectiv imbunatatirea accesibilitatii si mobilitatii populatiei, bunurilor si serviciilor in municipiul Bacau, in vederea stimularii dezvoltarii economice durabile prin realizarea pasajului rutier subteran Oituz – Stefan Guse, care va creste gradul de siguranta rutiera si va reduce timpul de calatorie dinspre si inspre centrul municipiului Bacau.

Proiectul beneficiaza de o solutie tehnica inovatoare, folosita pentru prima data in Romania: deoarece pasajul urma sa fie amplasat sub calea ferata existenta, ar fi fost necesara reconfigurarea traseului caii ferate. Proiectantul impreuna cu beneficiarul au gasit solutia construirii separate a pasajului care va fi introdus sub calea ferata, printr-un tunel forat. Valoarea totala a proiectului este de 30.765.172,65 lei.

Al doilea proiect vizitat in judetul Bacau a fost ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, care a trecut printr-un proces de modernizare. Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti, al treilea ca marime din judetul Bacau, are, pe langa functia de a asigura populatiei ingrijiri medicale curative si preventive, si functia de centru de completare a pregatirii profesionale pentru doctoranzi, medici rezidenti, studenti la facultatile de Medicina si Biologie si asistenti medicali.

In prezent, proiectul, cu o valoare totala de 5.254.257,06 lei, este finalizat. Rezultatele acestuia constau in modernizarea a 1001,22 mp de ambulatoriu, achizitionarea a 266 de echipamente noi, infiintarea a sase cabinete noi de endocrinologie, dermato-venerologie, gastro-enterologie, alergologie si imunologie clinica, reumatologie si nefrologie.

In judetul Neamt a fost vizitat proiectul “Extindere Complex Hotelier Mariko Inn“, finantat in cadrul domeniului major de interventie 5.2 “Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterii calitatii serviciilor turistice”.

Proiectul cu o valoare totala de 8.961.520,44 lei urmareste constructia unui corp de cladire D+P+E, achizitionarea a 2089 echipamente si dotari, cresterea numarului de turisti si cresterea duratei medii a sejurului turistic, precum si crearea a noua locuri de munca.

Acesta a fost ultimul eveniment din seria vizitelor jurnalistilor la proiectele finantate prin fonduri REGIO, realizate in toate cele opt regiuni de dezvoltare in perioada septembrie-octombrie 2010.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in calitate de Autoritate de Management, gestioneaza Programul Operational Regional – REGIO prin care, in perioada 2007 – 2013, sunt alocate 4,4 miliarde de Euro, din care 85% reprezinta contributia Uniunii Europene. Obiectivul general al REGIO este sprijinirea si promovarea dezvoltarii locale durabile in regiunile Romaniei, atat din punct de vedere economic, cat si social, prin reducerea disparitatilor de dezvoltare dintre acestea si celelalte regiuni ale Uniunii Europene.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.