Ion Ariton: Cea mai mare parte a noilor locuri de munca provine din noile firme aflate in faza de “dezvoltare”, care sunt vitale pentru o economie sanatoasa

program, Ion Ariton, incubator de afaceri, obiectiv, avantaje

Programul National Multianual de Infiintare si Dezvoltare de Incubatoare Tehnologice si de Afaceri in Romania are ca obiectiv general dezvoltarea sectorului intreprinderilor IMM din Romania, prin infiintarea unor noi incubatoare de afaceri, precum si prin imbunatatirea eficientei incubatoarelor de afaceri deja existente.

Cu acest prilej, ministrul Ion Ariton a evidentiat importanta sprijinului acordat de catre autoritatile guvernamentale si locale intreprinderilor mici si celor nou infiintate in aceasta perioada in crearea locurilor de munca, dezvoltarea economica si generarea de plusvaloare:

“Cea mai mare parte a noilor locuri de munca provine din noile firme si intreprinderi mici aflate in faza de “dezvoltare”, care sunt vitale pentru o economie sanatoasa. Un exemplu concret sunt cele 89 de locuri de munca nou create in primul ciclu al incubatorului de la Alba Iulia, precum si inregistrarea unei cresteri de aproape 1000% a totalului cifrei de afaceri.”

Incubatorul din Alba Iulia a fost inaugurat in a doua parte a anului 2006, iar primul ciclu de incubare a celor 20 de firme incubate s-a incheiat la finalul anului 2009. In prezent, procesul de selectie a firmelor care vor intra in noul ciclu de incubare este in derulare, fiind preconizat a se incheia pana la mijlocul lunii noiembrie 2010.

Ministrul Ariton a vorbit, la evenimentul de la Alba Iulia, si despre provocarile intampinate de catre antreprenori in primele stadii de dezvoltare ale intreprinderilor start-up. El a aratat ca atat procesul de administrare, cat si dezvoltarea noilor abilitati in domenii cum ar fi contabilitatea, reglementarea afacerii si marketing-ul reprezinta etape critice, in care acestia trebuie sa beneficieze atat de resurse private, cat si de resurse publice.

“Dezvoltarea IMM-urilor, promovarea culturii antreprenoriale, cresterea numarului de locuri de munca si a nivelului de trai, diversificarea si dezvoltarea economica a regiunilor tinta raman prioritati ale mandatului meu, pe care le voi promova si sustine impreuna cu dumneavoastra printr-un dialog permanent pe care il incepem astazi.”, a adaugat Ion Ariton, ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri in incheierea evenimentului de la Alba Iulia.

Elemente de background
Programul National Multianual pe perioada 2002-2012 de Infiintare si Dezvoltare de Incubatoare Tehnologice si de Afaceri in Romania a fost demarat cu o faza pilot, prin infiintarea a trei Incubatoare de Afaceri in Brasov (judetul Brasov), Alba Iulia (judetul Alba) si Sfantu Gheorghe (judetul Covasna).

Primul ciclu de incubare s-a incheiat pe parcursul anul 2009. In urma unui studiu de fezabilitate care a evaluat necesitatile de sprijinire a sectorului IMM in diferite zone ale economiei, efectuat in anul 2007, s-a decis lansarea a trei noi Incubatoare Tehnologice si de Afaceri in localitatile Satu Mare, Mangalia, Targu Mures, Campia Turzii, Dorohoi.

In plus fata de aceste incubatoare, in luna august 2010 a fost atras in program un nou incubator de afaceri din localitatea Bacau.

Printre avantajele infiintarii de Incubatoare de Afaceri pentru autoritatile locale si regionale se numara atragerea de investitii pe plan local de la investitorii romani sau straini, scaderea ratei somajului, efectul de replicare de noi IMM-uri, care contribuie la recuperarea mai rapida a costurilor de catre autoritatea locala, taxele si impozitele aferente incubatorului de afaceri (pe cladire, teren, profit, salsarii)..

Sursa: , Ministerul economiei, comertului si mediului de afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.