Cererile de finantare a investitiilor pentru modernizarea exploatatiilor agricole depasesc 350 de milioane de euro

Masura 121, PNDR, finantare, proiecte, cereri, exploatatii agricole

Astfel, valoarea totala (finantare nerambursabila si privata) a acestora este de peste 350 de milioane euro. Dintre acestea, 206 cereri de finantare, in valoare de 171 de milioane euro, privesc investitii in sectorul vegetal si 119 cereri, cumuland 179 de milioane euro, vizeaza sectorul animal.

Cea mai mare cerere de fonduri europene nerambursabile pentru “Modernizarea exploatatiilor agricole” (Masura 121) s-a inregistrat la Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP) 2 din Constanta. In aceasta zona, potentialii beneficiari au depus 99 de cereri de finantare nerambursabila, in valoare totala de peste 111 milioane de euro.

Pentru aceasta sesiune au fost disponibile fonduri nerambursabile in valoare de 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane de euro au fost alocati pentru sectorul vegetal iar 60 de milioane de euro pentru sectorul animal. Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect din cadrul Masurii 121 este de 1,6 milioane de euro.

Din martie 2008 si pana in prezent, au fost depuse pentru a primi finantare nerambursabila din fondurile alocate masurii de Modernizare a exploatatiilor agricole, 5.545 de cereri de finantare conforme cu o valoare nerambursabila de 2,1 miliarde euro.

Dintre acestea, 1.834 de proiecte, insumand peste 720 de milioane de euro, au fost selectate pentru finantarea investitiilor.
Pentru aceasta masura de investitii au fost incheiate pana in acest moment 1.501 de contracte, in valoare de peste 521 de milioane euro.

Masura 121 “Modernizarea exploatatiilor agricole” se incadreaza in Axa I – “Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic” si are ca obiectiv general cresterea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai buna a resurselor umane si a factorilor de productie si indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare.

Obiectivele operationale se refera la promovarea investitiilor in exploatatiile agricole din sectorul vegetal si de crestere a animalelor pentru realizarea de constructii noi si/ sau modernizarea constructiilor agricole existente din cadrul acestora si a utilitatilor aferente, achizitionarea de masini si utilaje noi, infiintarea de plantatii etc.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Masura 121 sunt fermierii definiti conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practica in principal activitati agricole – activitate principala conform Certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comertului – a caror exploatatie este situata pe teritoriul tarii, are o dimensiune egala sau mai mare de 2 UDE, si care este inregistrata in Registrul fermelor/ Registrul agricol.

Astfel, pentru a beneficia de sprijin prin FEADR un solicitant trebuie sa aiba ca obiect principal de activitate domeniul agricol, conform Certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comertului, respectiv codul CAEN 01xx.

Solicitantul trebuie sa respecte urmatoarele:
– sa fie persoana fizica sau juridica romana cu capital privat
– capitalul/ actionariatul solicitantului eligibil poate fi atat integral din Romania cat si mixt sau integral strain;
– sa actioneze in nume propriu.
– sa asigure surse financiare stabile si suficiente pe tot parcursul implementarii proiectului.

Toate activitatile pe care solicitantul se angajeaza sa le efectueze prin investitie atat la faza de implementare a proiectului cat si in perioada de monitorizare si pentru care a primit punctaj la selectie, devin conditii obligatorii.

In caz ca, la verificarea Cererilor de plata sau in perioada de monitorizare, se constata ca aceste conditii nu se respecta, platile vor fi sistate iar contractul va fi reziliat.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.