
In calitate de coordonator ALDE in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European, doresc sa fac urmatoarele precizari:
In realitate este vorba despre propunerea Comisiei Europene privind Bugetul General al UE pentru anul 2010. In fiecare an, Comisia propune asa numitul „transfer global” destinat sa reechilibreze creditele de plata pentru exercitiu bugetar curent.
Acest document, adoptat in Comisia Bugete a PE in luna octombrie, nu face referire in nici un caz la o pierdere de fonduri, ci este vorba despre o procedura uzuala de reportare a sumelor alocate initial pentru 2010, pentru anii urmatori, 2011 sau chiar 2012.
Situatii de acest gen apar atunci cand Statele Membre inregistreaza intarzieri in implementarea proiectelor prevazute initial a fi finalizate pana la finele respectivului an si cand, implicit, estimarile de plati initiale se dovedesc a fi fost nerealiste.
In consecinta, Comisia propune reportarea acestor fonduri, platile aferente proiectelor in curs urmand a fi efectuate in anii urmatori, pe masura ce acestea vor fi finalizate.
In ceea ce priveste proiectele finantate din fondul de preaderare ISPA, Romania a solicitat o extindere a perioadei de eligibilitate a proiectelor pana in luna decembrie 2012, extindere acceptata, de altfel, de catre Comisie in luna aprilie a acestui an.
Astfel, platile aferente proiectelor care au inregistrat intarzieri in implementare in anul 2010, in marea majoritate, din cauza problemelor bine stiute pe care le avem cu licitatiile, vor fi efectuate in anii urmatori, 2011 si 2012, pe masura ce vor fi finalizate.
Referitor la implementarea Programului „Facilitatea de tranzitie pentru noile State Membre”, in cazul Romaniei previziunea initiala nu a putut fi indeplinita din cauza procesului lent de contractare si a faptului ca autoritatile de implementare au prezentat Comisiei, cu intarziere, documentele aferente cererii de propuneri.
Insa nici in acest caz nu este vorba despre o solicitare a Comisiei de a retrage fondurile europene alocate Romaniei si Bulgariei, ci de o realocare a resurselor pentru anii urmatori, operatiune efectuata de Comisia Europeana la sfarsitul fiecarui exercitiu financiar, dupa revizuirea executiei actuale si a utilizarii prevazute a creditelor de plata.