Cercetarea teritoriala europeana sprijina fundamentarea politicilor publice

cercetarea teritoriala europeana, ESPON

Scopul evenimentului l-a constituit valorificarea, la nivel national, a rezultatelor a 12 proiecte de cercetare ESPON in procesul de fundamentare a politicii nationale de dezvoltare si coeziune teritoriala, conferinta fiind organizata in contextul in care anul 2010 marcheaza finalizarea primelor proiecte de cercetare teritoriala finantate in cadrul Programului ESPON 2013, precum si demararea unor noi proiecte de cercetare.

„Vazand rezultatele si concluziile proiectelor ESPON, trebuie sa ne intrebam: Care este rolul Romaniei la nivelul Uniunii Europene, cum se inscrie teritoriul national in marile tendinte care caracterizeaza teritoriul european? Putem aborda, de exemplu, o problematica esentiala pentru competitivitatea teritoriului national – si anume rolul Bucurestiului in reteaua de metropole europene. Cum apare Bucurestiul in studiile ESPON? Ce ar trebui facut ca aceasta capitala cu ambitii europene sa isi valorifice potentialul si sa isi joace rolul pe care credem ca il merita in aceasta retea?” – a punctat ministrul Elena UDREA, prezent la eveniment.

Programul de cooperare teritoriala europeana ESPON 2013 contribuie la evaluarea si fundamentarea politicilor europene prin asigurarea si dezvoltarea unei platforme stiintifice, prin realizarea de analize si construirea unor scenarii privind viitorul teritoriului european. De asemenea, programul asigura crearea unei retele stiintifice europene specializate in cercetare aplicata teritoriala.

Teritoriul european se confrunta cu o serie de provocari structurale care afecteaza in mod direct cetatenii si regiunile Uniunii Europene: schimbarile climatice, problemele demografice, accesul la resurse primare si energie, dublate in ultimii ani de o severa criza economica si financiara.

Ansamblul de politici comunitare contribuie in mod direct la diminuarea impactului acestor fenomene si la dezvoltarea societatii europene in cele trei dimensiuni: economica, sociala si de mediu.

Introducerea in Tratatul de la Lisabona a coeziunii teritoriale ca cea de-a treia dimensiune a politicii de coeziune, alaturi de dimensiunea economica si sociala, intareste importanta cercetarii si planificarii urbane si teritoriale printr-o abordare integrata.

Luand in considerare evolutiile si problematicile mentionate, Romania trebuie sa raspunda prin strategii si politici integrate de dezvoltare la nivel national, regional si local care sa valorifice potentialul teritoriului national in beneficiul dezvoltarii interne si sa consolideze rolul sau in cadrul Uniunii Europene.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top