Investitiile in produse agricole si forestiere au acoperit toata suma pusa la dispozitie de APDRP

APDRP, Masura 123, investitii

Fondurile nerambursabile au fost alocate in cadrul sesiunii de cereri de proiecte care s-a desfasurat in perioada 1 – 30 iunie 2010 pentru proiectele care se incadreaza in Masura 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”.

In aceasta sesiune au fost depuse 307 proiecte conforme prin care au fost solicitate 352,3 milioane de euro.

De la inceputul lansarii Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), in luna martie 2008, APDRP a desfasurat opt sesiuni de cereri de proiecte pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere (Masura 123), exceptand-o pe cea din iunie 2010.

In cadrul acestor opt sesiuni au fost depuse 1.504 proiecte conforme, dintre care au fost selectate pentru finantare 784 de proiecte. Valoarea totala a fondurilor nerambursabile acordate proiectelor selectate este de 580 milioane de euro, la care se vor adauga si cele 170 de milioane de euro, aferente proiectelor selectate in sesiunea din iunie 2010.

Beneficiarii selectati pentru finantare vor fi notificati in aproximativ 3 zile, prin posta sau fax, in vederea semnarii contractului la sediile Centrelor Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP) aferente judetelor in care este amplasata investitia.

Proiectele pentru care urmeaza a fi semnate contracte de finantare au ca scop infiintarea depozitelor si procesarea legumelor, infiintarea fabricilor de lapte, a nutreturilor ecologice, a procesarii produselor apicole, a sucurilor de fructe.

De asemenea, se vor mai implementa si proiecte care vizeaza construirea unitatilor de procesare a carnii, a celor pentru stocarea cerealelor, a moraritului, a abatoarelor de pasari si porci sau infiintarea centrelor de vinificatie.

In cursul anului 2011 urmeaza sa fie lansate noi sesiuni de cereri de proiecte pentru Masura 123, in conformitate cu decizia Comitetului de Monitorizare privind lansare a sesiunilor in anul 2011, care va fi luata in a doua parte a acestei luni.

Informatii suplimentare

Masura 123 se incadreaza in Axa I – „Cresterea competitivitatii sectorului agricol si forestier” si are ca obiectiv general cresterea competitivitatii intreprinderilor de procesare agroalimentare si forestiere, prin imbunatatirea performantei generale a intreprinderilor din sectorul de procesare si marketing a produselor agricole si forestiere, printr-o mai buna utilizare a resurselor umane si a altor factori de productie.

Obiectivele specifice ale masurii se refera la introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee pentru obtinerea de noi produse agricole si forestiere competitive; adaptarea intreprinderilor la noile standarde comunitare atat in etapa de procesare cat si in cea de distributie a produselor obtinute; imbunatatirea veniturilor intreprinderilor sprijinite prin cresterea valorii adaugate a produselor agricole si cresterea valorii adaugate a produselor forestiere precum si a eficientei economice a activitatii microintreprinderilor, prin dezvoltarea si modernizarea echipamentelor, proceselor si tehnologiilor de prelucrare.

Atingerea acestor obiective se realizeaza prin investitii corporale si necorporale in cadrul intreprinderilor pentru:
– procesarea si marketingul produselor agricole care proceseaza materii prime, incluse in Anexa I la Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene, cu exceptia produselor piscicole si care obtin produse incluse in Anexa I;
vezi adresa web a Autoritatii Nationale a Vamilor: http://80.96.3.68:9080/taric/web/text/sectiuni.htm, pentru incadrarea corecta a materiilor prime si produselor finite.
– procesarea si marketingul produselor agricole care proceseaza materii prime, incluse in Anexa I la Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene, cu exceptia produselor piscicole si care obtin produse neincluse in Anexa I si care fac obiectul unei Scheme de ajutor de stat.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Masura 123 sunt persoane fizice autorizate si persoane juridice inregistrate in baza legislatiei din Romania ca micro-intreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii (in conformitate cu Recomandarea (CE) nr. 361/2003) si alte intreprinderi, astfel:
– micro-intreprinderi si intreprinderi Mici si Mijlocii – definite in conformitate cu Recomandarea (CE) nr. 361/2003, respectiv in conformitate cu Legea nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
– alte intreprinderi, care nu sunt micro-intreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii, care au mai putin de 750 angajati sau cu o cifra de afaceri care nu depaseste 200 milioane Euro – definite in conformitate cu art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005.
cooperative agricole de procesare a produselor agricole – constituite conform Legii nr. 566/2004;
– societati cooperative de valorificare – constituite conform Legii nr. 1/2005;
– asociatii familiale – constituite conform Legii nr. 300/2004 cu modificarile si completarile ulterioare sau infiintata in baza OUG nr. 44/16 aprilie 2008;
– grupuri de producatori constituite conform Ordonantei nr. 37/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, care au ca scop comercializarea in comun a produselor agricole si silvice si apartin urmatoarelor forme juridice: societati comerciale – constituite conform Legii nr. 31/ 1990 si cooperative agricole de procesare a produselor agricole, constituite conform Legii nr. 566/ 2004.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top