Stadiul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria a fost prezentant ziaristilor romani din zona eligibila

Program de Cooperare Transfrontaliera, Romania - Bulgaria

La sesiunea de informare cu presa au participat din partea Autoritatii de Management dl. Iuliu Bara, seful Autoritatii de Management, dna. Nicoleta Mincu din partea Secretariatului Tehnic Comun pentru Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria, dar si reprezentanti ai beneficiarilor unor proiecte aflate in implementare.

In cadrul sesiunii de informare au fost adresate o serie de intrebari referitoare la modalitatile de finantare a proiectelor si obtinerea rambursarii sumelor cheltuite.

In acest sens s-a mentionat faptul ca, in 2010, au fost depuse 25 de cereri de rambursare pentru o valoare totala de aproximativ 635.000 euro.

De la inceputul derularii Programului, pana in prezent, au fost lansate doua apeluri pentru proiecte, cu termene intermediare de depunere.

In cadrul acestora au fost depuse 392 de proiecte, din care, pana in prezent au fost selectate 131. In momentul de fata sunt in implementare 57 de proiecte, cu o valoare totala de aproximativ 71 milioane euro.

De asemenea, au fost dezbatute si perspectivele Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria in urmatorul exercitiu bugetar al UE.

Astfel, domnul Iuliu Bara a afirmat faptul ca pozitia Romaniei pentru negocierea cuantumului fondurilor europene pentru urmatoarea perioada de programare, sustine alocarea acestora in functie de necesitati si de gradul de dezvoltare al zonei transfrontaliere, si nu in functie de capacitatea de absorbtie din primul ciclu de programare.

Domnul Bara a insistat asupra avantajului acestui Program in perspectiva adoptarii de catre UE a Strategiei Dunarii, dat fiind ca axele prioritare ale Programului se inscriu in totalitate in directiile prioritare stabilite in cadrul acesteia.

De asemenea, jurnalistii au avut ocazia sa discute cu echipele de implementare a doua proiecte finantate prin Programul de Cooperare Transfrontaliera 2007-2013: “Reabilitarea infrastructurii de acces pentru dezvoltarea cooperarii transfrontaliere in regiunea Giurgiu – Ruse”, coordonat de Consiliul Judetean Giurgiu si “Turismul tematic transfrontalier – oportunitate de dezvoltare si promovare a identitatii regiunii Dolj, Olt, Mehedinti, Vidin, Montana, Vraca, Pleven” – coordonat de Asociatia Romana pentru Transfer Tehnologic si Inovare (ARoTT) – Romania.

Programul este finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si co-finantat de Romania si Bulgaria prin contributii de la bugetul de stat, dar si ale beneficiarilor proiectelor.

Zona eligibila a Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria 2007 – 2013 cuprinde 7 judete aflate pe malul romanesc al Dunarii (Constanta, Calarasi, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinti) si 9 districte din Bulgaria (Vidin, Montana, Vraca, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Razgrad, Silistra, Dobrich).

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.