
1. Ajutoare specifice acordate producatorilor de lapte din zonele defavorizate
Beneficiari: Crescatori de vaci de lapte, persoane fizice si / sau juridice detinatori de cota de lapte.
Solicitantii trebuie sa depuna cererea aferenta fiecarei exploatatii la Centrele Judetene ale APIA pe a caror raza teritoriala se afla exploatatia.
Conditiile de eligibilitate:
– efectivul de vaci de lapte pentru care se solicita ajutor financiar sa fie inscris in Registrul National al Exploatatiilor si sa fie mentinut in exploatatie pe perioada derularii schemei;
– exploatatiile trebuie sa fie localizate in zonele defavorizate stabilite prin Anexa 4A din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR);
– ajutorul specific se acorda pentru un efectiv cuprins intre 2 si maximum 15 capete vaci de lapte.
Persoanele fizice care au depus cerere de plata in prima etapa sau a doua etapa de depunere si nu s-au autorizat potrivit O.U.G. nr. 44/2008 cu modificarile ulterioare, nu vor depune o noua cerere; cererea initiala depusa ca persoana fizica va fi reverificata si acceptata la plata cu respectarea conditiilor de eligibilitate;
Cuantumul ajutorului specific pe cap de vaca de lapte este de cel mult 250 euro/cap de vaca. Plafonul total aferent acestei forme de sprijin este de de 22.447.205 euro.
Nerespectarea conditiilor de eligibilitate prevazute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, dupa caz, reducerea / excluderea de la plata, respectiv penalitati/sanctiuni multianuale.
2. Ajutoare specifice acordate pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica
Beneficiari: Producatori agricoli, persoane fizice si/sau juridice, cu exploatatii pe productie vegetala si animaliera, exploatatii care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si conversie.
Solicitantii pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura.
Conditiile de eligibilitate:
– producatorii agricoli trebuie sa fie inregistrati, in fiecare an pentru care solicita ajutorul specific, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ca producatori in sistemul de agricultura ecologica;
– sa incheie un contract cu un organism de inspectie si certificare, organism aprobat de MADR;
– sa detina un certificat de conformitate / master certificat / certificat de confirmare a conversiei emis producatorului de organismul de inspectie si certificare cu care a incheiat contractul;
– sa nu aiba datorii restante la bugetul de stat sau la bugetul local.
– suprafata agricola in folosinta trebuie sa fie de cel putin 0,30 ha pentru productia vegetala.
Producatorii agricoli care beneficiaza de ajutorul specific trebuie sa mentina exploatatiile in sistemul de agricultura ecologica pe o durata de cinci ani.
Pentru acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, Romania beneficiaza de fonduri europene de 3.098.000 euro, din care pentru productia vegetala plafonul alocat anual este de 2.373.000 euro, iar pentru productia animaliera de 725.000 euro.
Nerespectarea conditiilor de eligibilitate prevazute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, dupa caz, reducerea / excluderea de la plata, respectiv penalitati / sanctiuni multianuale.