Campania electorala, finantata de stat?

Traian Basescu, campanie electorala, finantare

Presedintele Traian Basescu s-a declarat un sustinator al finantarii campaniilor electorale de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, mentionind ca ideea trebuie explicata romanilor si ca metoda poate fi introdusa incepind din 2012.

“Trebuie sa avem forta sa intrerupem mita electorala si sa curatam alegerile. Nu se poate face decit intr-un singur fel: asumindu-ne standarde de cost pe fiecare candidat si dindu-i banii din bugetul de stat sau din bugetul local. Este singura solutie
sa terminam cu clientela din afara clasei politice si va asigur ca este infinit mai ieftin asa decit ceea ce se intimpla acum. Daca lasam la liber finantarea partidelor, nu vom face mare lucru in curatarea clasei politice. Va asigur ca o sa dispara si din partide ideea «aoleu, trebuie sa gasim candidat care are bani sa-si sustina campania»”, a declarat Traian Basescu, la o dezbatere ISP.

Reducerea prin lege a numarului de parlamentari

Presedintele a adaugat ca “ar fi foarte sanatos” pentru clasa politica introducerea acestui tip de finantare. “Va trebui sa explicam romanilor ca atunci cind reducem salarii nemernicii astia de politicienii au decis sa finanteze campaniile din buget. Trebuie sa le explicam ca pierd mult mai mult altfel”, a mai spus seful statului.

El a mai spus ca, in situatia in care candidatul va avea bani de la bugetul de stat, atunci el va trebui sa justifice prin facturi banii cheltuiti.

“Trebuie sa avem forta sa ne asumam acest lucru, explicind romanilor ca pierd mult mai mult altfel, cu finantarea netransparenta a cumpararii de galeti, sepcute, de kilograme de ulei si zahar duse la poarta si asa mai departe”, a adaugat Basescu.

El a mai precizat ca noul tip de finantare poate fi introdus incepind cu alegerile din 2012, fiind doar o chestie de alocare de resurse. “Nu va fi mai mare de 10% decit sint costurile in sistemul actual, desi aparent acum nu sint”, a conchis seful statului.

PSD abia asteapta

Purtatorul de cuvint al PSD, Radu Moldovan, a declarat ca PSD ar fi “de acord suta la suta” cu propunerea lui Basescu privind finantarea campaniilor electorale, insa se indoieste ca presedintele a vorbit serios cind a lansat aceasta tema.

“Nu avem incredere ca presedintele Traian Basescu a facut in mod serios aceasta propunere si sintem convinsi ca de fapt el gindeste cu totul in partea opusa, inconstient ca o asemenea masura ar duce la disparitia PDL din viata politica si ar pune in pericol accederea PDL in viitorul parlament”, a afirmat el. De altfel, directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, a atras ieri atentia ca proiectul propus de presedinte este o idee de stinga.

“Este o viziune mai degraba de stinga, in sensul in care un partid de dreapta nu are cum sa promoveze o lege care sa inchida legatura dintre mediul de afaceri si clasa politica. In principiu, in Romania mai degraba ONG-urile sint vocale, pe linga presa, dar in Occident jugul cel mai relevant, cel mai temut de clasa politica, este cel al oamenilor de afaceri”, a spus Moraru.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.