S-au semnat patru noi contracte de investitii in infrastructura de mediu cu finantare europeana!

contracte, investitii

Ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély, impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor locale beneficiare, patru contracte de investitii in infrastructura de mediu, finantate din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial „Mediu”, in valoare de 288 milioane euro.

Contractele de finantare vizeaza modernizarea sistemului de termoficare din municipiul Botosani, sistemul de apa / apa uzata din judetele Buzau si Timis si managementul integrat al deseurilor in judetul Neamt.

„In momentul de fata, Romania este pe locul intai la semnarea si aprobarea proiectelor mari de infrastructura si putem sa ne mandrim cu acest lucru. In acest moment avem proiecte aprobate in valoare de 3,8 miliarde de euro si proiecte semnate in valoare de 3,4 miliarde euro. Deja, din punct de vedere al agendei pe 2007-2011 ne incadram in previziuni, si chiar le vom depasi in ceea ce priveste semnarea contractelor. Cu toate acestea, cea de-a doua faza, a implementarii si a absorbtiei fondurilor, ce intra in responsabilitatea autoritatilor locale, lasa inca de dorit. Ne preocupa ce se intampla in acest domeniu unde nu suntem multumiti. Pentru acest lucru, fac un apel la responsabilii din autoritatile locale de a se informa, a colabora pentru a nu repeta greselile celor care au licitat in perioada trecuta si sa inceapa investitiile cat mai repede”, a declarat Ministrul Mediului si Padurilor.

Proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbana la nivelul municipiului Botosani pentru perioada 2009-2028 in scopul conformarii la legislatia de mediu si cresterii eficientei energetice” are o valoare totala de 36.578.800 Euro fara TVA, din care finantare nerambursabila din Fondul de Coeziune este de 18.289.400 Euro. Obiectivul este reabilitarea centralelor de termoficare existente si a retelelor de alimentare cu energie termica in Botosani, in vederea conformarii cu acquis-ul comunitar de mediu relevant si cu politica Uniunii Europene in ceea ce priveste reducerea poluarii aerului si a impactului asupra schimbarilor climatice in municipiul Botosani. Populatia beneficiara a proiectului va fi de aproximativ 115.000 locuitori.

Cel de-al doilea proiect semnat a fost „Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Buzau” este de 99 376 000 Euro fara TVA, din care finantare nerambursabila din Fondul de Coeziune 76 763 921 Euro. Populatia beneficiara a proiectului va fi de aproximativ 191.000 locuitori. Obiectivul general al Proiectului consta in imbunatatirea calitatii apei si accesul la infrastructura de apa si canalizare prin furnizarea unor servicii de alimentare cu apa si canalizare in conformitate cu practicile si politicile UE in domeniu, in majoritatea zonelor urbane pana in anul 2014.

Proiectul „Extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Timis” are o valoare totala de 118.871.000 Euro fara TVA, din care finantare nerambursabila din Fondul de Coeziune 87.860.585 Euro. Populatia beneficiara este de aproximativ 159.997 locuitori iar obiectivul este imbunatatirea calitatii apei si accesul la infrastructura de apa si canalizare prin furnizarea unor servicii de alimentare cu apa si canalizare in conformitate cu practicile si politicile UE in domeniu, in majoritatea zonelor urbane pana in anul 2014.

Pentru proiectul „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Neamt„, valoarea totala este de 33.412.188 Euro fara TVA, din care 24.289.748 Euro reprezinta finantarea nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Intreaga populatie a judetului, aproximativ 557.400 locuitori (la nivelul anului 2010) va beneficia de acest proiect, care va fi implementat pe o perioada de 44 de luni. Printre obiective se numara imbunatatirea si extinderea la nivel judetean a colectarii deseurilor municipale si transportul acestora, cu asigurarea unei rate de colectare a deseurilor de 100% in zonele urbane si rurale precum si extinderea sistemului de colectare selectiva a deseurilor reciclabile, in vederea asigurarii tintelor privind deseurile de ambalaje.

Sursa: Ministerul Mediului si Padurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top