Guvernul a modificat programul Prima Casa

program Prima Casa

Actul normativ adoptat aduce in principal doua modificari programului Prima Casa. Astfel, premierul Emil Boc a precizat ca garantia urmeaza sa fie impartita intre banca si stat: “In esenta Programul Prima Casa merge mai departe cu doua modificari importante. Prima modificare consta in impartirea garantiei intre stat si banca in proportie 50%-50%. Prin aceasta avem posibilitatea de a dubla numarul beneficiarilor din cadrul Programului Prima Casa”, a afirmat primul-ministru Emil Boc.

De asemenea, ordonanta de urgenta adoptata da posibilitatea si proprietarilor de locuinte dobandite in orice alt mod decat Prima Casa – cu o suprafata utila mai mica de 50 metri patrati – sa beneficieze de prevederile programului Prima Casa si sa achizitioneze o locuinta mai mare.

“Beneficiarul eligibil pentru programul Prima Casa, este persoana care declara pe propria raspundere ca nu detine impreuna cu sotul sau sotia nicio locuinta, sau ca detine o locuinta care sa nu fi fost cumparata prin programul Prima Casa cu o suprafata utila mai mica ce 50 de metri patrati”, a precizat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, intr-un briefing de presa sustinut la Palatul Victoria.

Seful Executivului a mai anuntat, de asemenea, ca “restul conditiilor, in esenta, raman neschimbate. Avansul ramane in continuare 5% din valoarea creditului, nivelul dobanzii ramane la fel ca cel existent in momentul de fata, valoarea garantiei aceeasi – 60.000 de euro, 70.000 sau 75.000 de euro in functie de situatie”.*

Premierul Emil Boc a declarat ca bancile au la dispozitie 3 luni de zile pentru a participa la aceasta noua forma a Programului Prima Casa, si a mai precizat ca se poate realiza transferul de portofoliu de garantii intre banci. “In conditiile in care bancile cad de acord, pot sa-si realizeze un transfer de portofoliu de garantii, daca vor considera necesar. Important este ca, pe de-o parte, programul sa mearga mai departe, iar pe de alta parte, sa dam posibilitate mai multor familii – in special tinere – sa intre in cadrul acestui proiect: Programul Prima Casa”, a afirmat primul-ministru.

Ordonanta de urgenta adoptata nu prevede nicio limita de varsta pentru persoanele care pot achizitiona locuinte potrivit noilor reglementari ale Programului Prima Casa.

* Hotararea de Guvern pentru continuarea programului Prima Casa, adoptata pe 19 ianuarie 2011, a pastrat acelasi nivel al garantiei de stat, respectiv 75.000 de euro in cazul in care se construieste o locuinta de la zero, 70.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta noua si 60.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta veche.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.