
Reuniunea, prezidata de dl Peter Stub Jorgensen, director in cadrul DG EMPL, si-a propus sa reuneasca responsabilii legislativi, reprezentanti ai autoritatilor romane si o serie de ONG-uri care promoveaza integrarea romilor.
In cadrul reuniunii, s-a discutat despre etapele si actiunile intreprinse in favoarea unei mai bune utilizari a fondurilor europene pentru integrarea romilor. Reuniunea a fost organizata in contextul evenimentelor la nivel inalt pe tema integrarii romilor care au avut loc la Bucuresti, Cluj si Iasi in octombrie 2010.
In continuarea evenimentelor sus-mentionate, Comisia Europeana a invitat autoritatile romane si reprezentantii ONG-urilor care promoveaza integrarea romilor, precum si comunitatile ca atare, sa dialogheze pentru a identifica blocajele in utilizarea in Romania a fondurilor europene dedicate.
Autoritatile romane au fost reprezentate in cadrul reuniunii de dl Valentin Mocanu, secretar de stat pentru integrarea romilor, si de dl Ilie Dinca, presedintele Agentiei Nationale pentru Romi.
Toate grupurile mari de interese implicate in integrarea romilor si in derularea programelor finantate de catre Uniunea Europeana s-au numarat printre participanti. De asemenea, la reuniune au participat si reprezentanti ai altor state membre si tari terte.
Dl Stub Jorgensen a declarat: „Comisia va analiza modalitatile de imbunatatire a monitorizarii progreselor inregistrate in ce priveste integrarea economica si sociala a romilor, precum si posibilitatile de a spori eficienta utilizarii fondurilor Uniunii Europene”.
Dl Niculae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, a adaugat: „Strategia Europa 2020 prezinta o puternica dimensiune sociala si este orientata spre cresterea ratei de ocupare a fortei de munca si combaterea saraciei. Din acest motiv noi credem ca procesul de integrare a romilor trebuie sa fie puternic legat de toate celelalte politici europene, in special cele ce privesc piata muncii, educatia, dezvoltarea infrastructurii si politica regionala”.
In cadrul reuniunii au fost dezbatute trei probleme esentiale legate de absortia fondurilor europene: inlaturarea obstacolelor din calea implementarii durabile a proiectelor, asigurarea calitatii proiectelor selectate si evaluarea lor concreta, precum si utilizarea experientei acumulate in cadrul proiectelor aflate in desfasurare pentru pregatirea urmatoarei perioade de programare, ce va incepe dupa 2013.
Comisia Europeana intentioneaza sa organizeze la finalul anului 2011 o reuniune similara.
Context
Comisia Europeana a organizat in octombrie 2010 trei intalniri la nivel inalt la Bucuresti, Cluj si Iasi pentru a promova utilizarea fondurilor europene in favoarea integrarii romilor. Aceste evenimente au contribuit la cresterea gradului de constientizare asupra oportunitatilor pe care le ofera Fondul Social European (FES), Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR). Evenimentele au facut parte dintr-o serie de activitati care au ca obiectiv implicarea romilor in desfasurarea programelor operationale finantate din fondurile europene.
Pentru a asigura continuitatea dialogului dintre partile interesate, Comisia a organizat in 29 martie 2011 o intalnire de bilant.
In decembrie 2010, Comisia a adoptat initiativa prioritara intitulata „Platforma europeana impotriva saraciei si excluziunii sociale”. Initiativa abordeaza integrarea romilor in contextul mai larg al luptei impotriva saraciei si excluziunii sociale, asa cum este propusa in cadrul strategiei „Europa 2020”. Platforma defineste cadrul general de politica; actiuni specifice au fost desfasurate in cadrul Grupului de Actiune pentru Romi.
Comisia Europeana va adopta la data de 5 aprilie 2011 o comunicare privind integrarea romilor, ca urmare a unei initiative comune a vicepresedintelui Reding si comisarului Andor. Comunicarea isi propune sa creeze un cadru european pentru strategiile nationale de integrare a romilor.
Fondurile europene (FES, FEDR, FEADR) totalizeaza aproximativ 50 de miliarde de euro anual. Ca atare, ele asigura sprijin financiar in favoarea strategiilor nationale in vederea integrarii romilor. Cu toate acestea, fondurile Uniunii Europene sunt adesea utilizate ineficient sau partial, din cauza capacitatii administrative insuficiente si a reglementarilor nationale greoaie care se aplica nu numai in Romania, dar si in alte state membre.
Pentru a inlatura aceste obstacole, Comisia:
– a simplificat regulile pentru granturile co-finantate prin fondurile europene, facilitand astfel accesul ONG-urilor la aceste fonduri.
– a facut posibila utilizarea fondurilor de tip FEDR pentru facilitarea accesului la locuinte in cazul comunitatilor marginalizate, inclusiv a comunitatilor roma.
– a organizat reuniuni la nivel inalt in statele membre cu o larga minoritate roma (Ungaria in 2009, Romania in octombrie 2010, Bulgaria si Slovacia in 2011) pentru a inlatura obstacolele din calea utilizarii eficiente a fondurilor europene in favoarea integrarii romilor. Aceste evenimente isi propun organizarea unui dialog intre autoritatile publice si potentialii beneficiari (ONG-uri si municipalitati) care va conduce la inlaturarea obstacolelor din calea unei utilizari mai eficiente a fondurilor europene.