Subventii de 5.000 de euro la achizitia de masini electrice

masini electrice

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a avut in cursul diminetii de miercuri o intrevedere cu mai multi reprezentanti ai conducerii companiei Renault, subiectul discutiei reprezentindu-l modalitatea prin care statul poate incuraja cumpararea masinilor electrice in locul celor care folosesc combustibil fosil.

Borbely a precizat ca in urma discutiilor a ajuns la concluzia ca exista doua variante pentru ca statul sa stimuleze cumpararea de vehicule electrice. Intr-o prima faza, beneficiari vor fi institutiile publice, iar facilitatile vor veni de la Fondul de Mediu in doua forme, fie prin programul Rabla, fie prin subventionare directa a unui procent de pina la un sfert din costul unei masini electrice.

“Am facut un calcul. Diferenta de pret dintre o masina electrica si una normala cu performante similare este de aproximativ 5.000 de euro, si atunci ne-am gindit ca institutiile care au o masina veche pe care vor sa o caseze prin programul Rabla si in locul ei sa-si cumpere o masina electrica sa primeasca sase vouchere in loc de unul. Prin ordonanta de urgenta vom stabili exact procedura prin care acest lucru se va putea realiza”, a spus Borbely.

O alta varianta este cea in care institutia care vrea sa cumpere o masina electrica nu are niciun vehicul pe care sa-l poata casa. “In aceste conditii institutia respectiva poate primi de la Fondul de Mediu o subventie de pina la 25 la suta din valoarea masinii noi. Urmeaza sa stabilim exact procentele”, a adaugat ministrul Borbely.

O a doua problema discutata a fost cea a infrastructurii. Si Borbely si Gerome Olive, reprezentantul Renault, au precizat ca exista discutii pentru incheierea unor parteneriate cu distribuitorii de energie electrica pentru “a gasi formule” de realizare a infrastructurii necesare.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.