Romania, codasa la fonduri europene

absorbtie

La finalul lunii noiembrie 2010, situatia a fost caracterizata drept “dezastruoasa” de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El atragea atentia ca Romania a reusit sa absoarba, in 2010, doar 3,17 miliarde euro, a zecea parte din banii pusi la bataie de Uniunea Europeana.

La vremea respectiva, guvernatorul BNR spunea ca banii europeni atrasi in primele noua luni din 2010 reprezinta sub 70% din pragul atins in 2009.

Ultimii si in 2011

“Diferenta este extrem de mare si nu vad cum s-ar putea recupera”, a spus seful bancii centrale. Dintre toate sectoarele care beneficiaza de finantare comunitara, doar agricultura si dezvoltarea rurala au depasit pragul din 2009.

Sumele atrase prin Fondul European pentru Garantare Agricola si prin cel pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala erau usor peste 70%.

In ciuda avertismentului lansat de Mugur Isarescu, situatia nu s-a schimbat radical, iar Romania nu are perfomante notabile nici in 2011.

Potrivit datelor aflate pe masa europarlamentarilor care trebuiau sa o audieze ieri pe Udrea, Romania se afla pe ultimul loc in privinta atragerii de fonduri pentru dezvoltarea regionala si fonduri de coeziune.

In martie 2011, procentul fondurilor atrase era de 13,43% din cele care ne-au fost oferite, tara noastra obtinand “lanterna rosie”, in competitie cu Italia care a atras 14,07% din fonduri sau Bulgaria care a atras 16,08%. Clasamentul este condus de tari precum Spania (35,58%), Lituania (34,85%) sau Irlanda (34,07%).

In ciuda acestor cifre, obiectivele Guvernului de la Bucuresti raman generoase, cel putin pe hartie. Pana in 2013, Guvernul isi propune sa ajunga la o rata de absorbtie de 90%. Pentru atingerea acestui scop, autoritatile de la Bucuresti au stabilit 11 directii strategice cheie. Printre acestea se numara mentinerea unui dialog constructiv cu Comisia Europeana pentru identificarea de solutii eficiente pentru accelararea absorbtiei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.