La Fondul de Garantare se vad unele semne de revenire a creditarii firmelor

creditare firme

“In primele cinci luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut rata de credite neperformante garantare de Fond s-a redus cu 38%, ceea ce este foarte mult. Astfel ca estimez ca daca anul trecut rata de default a fost de 7-7,2%, in acest an va fi de 4,6-4,8%. Acest lucru arata o incredere a IMM-urilor si o constientizare a faptului ca este nevoie sa-si schimbe strategia”, a spus Saramet.

Un alt semn de revenire a sectorului IMM-urilor este, potrivit reprezentantului Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), cresterea numarului creditelor pe termen lung, pentru investitii.

“Anul trecut, doar 19% din credite erau pe termen lung, pentru finantarea investitiilor. In acest an aceste credite reprezinta 29% din total. Este un semnal pozitiv ca a inceput accesarea de credite pentru cresterea cifrei de afaceri, si chiar daca mai sint cereri pentru finantarea capitalului de lucru, pentru subzistenta, acestea sint in scadere”, a adaugat Saramet.

De asemenea, a crescut numarul firmelor din industrie care acceseaza credite, in conditiile in care cele mai active, anul trecut, erau cele din constructii si comert. In acest an, 26% din firmele care vor garantii pentru credite sint din industrie, fata de 16-17% in ultimii ani.

“Toate acestea sint elemente ca a crescut increderea, interesul pentru investitii din partea IMM”, a adaugat Saramet.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.