
Emil Boc: In privinta absorbtiei fondurilor europene nu mai amintesc faptul ca este de departe cea mai importanta sansa de modernizare a tarii alaturi de banii de la bugetul de stat. Si, aici, vreau sa mai atrag atentia inca odata si in fata dumneavoastra administratiilor locale cu privire la licitatiile publice care se organizeaza pe bani europeni.
Doua lucruri vreau sa spun oameni buni si v-as ruga sa vegheati in teritoriu acest aspect din perspectiva legalitatii si atributiei pe care o aveti potrivit Constitutiei, de control, de legalitate: banii europeni sunt bani publici si ei trebuie sa fie cheltuiti dupa toate rigorile si normele de transparenta specifice UE si orice licitatie trucata la nivel local pe bani europeni pune in pericol intreaga tara din perspectiva absorbtiei fondurilor europene.
Pentru ca nu suntem doar monitorizati de Curtea de Conturi sau de catre instantele judecatoresti din Romania, suntem monitorizati de UE pentru fiecare euro care se investeste din banii europeni. Si, de aceea, atrag atentia cu toata seriozitatea si ingrijorarea in acelasi timp consiliilor judetene si primariilor cu privire la modul de derulare a licitatiilor pe bani europeni.
Pentru ca, in contextul in care apar probleme cu aceste licitatii toate problemele ne sunt deschise, de la suspendarea platilor pana la corectii financiare sau pierderea in totalitate a banilor europeni atat cei de acum cat si cei din exercitiul financiar urmator 2013-2020.
Deci, vigilenta maxima pe ceea ce inseamna licitatii publice, colaborare directa cu autoritatile statului ANRMAP, adica Agentia Nationala de Reglementare si Monitorizare Achizitii Publice, colaborare cu ministerul de resort, prin autoritatile de management, pentru a preveni aparitia unor asemenea situatii.
Continuarea programelor Rabla si Prima Casa – o sa revin asupra acestui aspect, implementarea legii Parteneriatului Public-Privat, continuarea reformei din sanatate, reforma administratiei si reorganizarea administrativa. Aici spun doar un lucru: fara reorganizarea administrativa Romania, dupa 2013, pierde banii europeni. Pentru ca stiti bine, numai daca se realizeaza reforma reorganizarii administrative, inclusiv sub aspectul dezvoltarii regiunilor, numai asa Romania are sanse sa primeasca bani in exercitiu financiar al UE. Nu facem reorganizare administrativa, nu primim bani de la UE. Ne place sa stam in actuala structura pe care o avem din 1968, vom fi in continuare neperformanti, clientelari ca structura administrativa incompatibila cu ceea ce se vorbeste in Europa. De aceea, aceasta reforma pe verticala a statului nu mai poate fi amanata.
Programul pentru tinerii debutanti in afaceri, un program care deja si-a aratat eficienta: tinerii care debuteaza in afaceri beneficiaza din partea statului de un sprijin atat cu garantii de stat cat si cu 10.000 de euro. si deja vedeti ca sunt, pana in 24 mai, 3.562 de firme care au fost inregistrate la Registrul Comertului pentru intrarea in acest program, cele mai multe fiind in repararea autovehiculelor, fabricarea painii si a produselor de patiserie, lucrari de constructii, restaurante, comert. Este o masura de sustinere a antreprenoriatului in randul tinerilor.
De asemenea, am modificat legea contabilitatii pentru IMM-uri, astfel incat sa introducem un sistem foarte simplificat de contabilitate pentru firmele care au cifra de afaceri mai mica de 35.000 de euro. Sunt 349.000 de firme, echivalentul a 57% din totalul firmelor de pe piata, care beneficiaza de aceasta simplificare a birocratiei pentru ceea ce inseamna raporturile intre stat si firme.
Proiectele de investitii despre care am vorbit, ajutoare de stat pentru investitii de minim 5 milioane de euro – ajutoare de stat pentru firme cu investitii de peste 100 de milioane de euro si 500 de salariati, sustinerea IMM-urilor /prin acordarea ajutorului/ de minimis, Programul Start, tot un program al intreprinderilor Mici si Mijlocii cu o vechime mai mica de 2 ani. Deci, aici sunt doua programe: cel pentru tineri care debuteaza in afaceri, sau programul care vizeaza sustinerea microintreprinderilor cu o vechime mai mica de 2 ani.
In privinta absorbtiei fondurilor europene, v-am spus problema cu administratiile locale, acum doar as mai sublinia urmatorul lucru: nu avem probleme cu proiectele contractate, spun ca este chiar rezonabil, sunt proiecte contractate in valoare de 12,9 miliarde de euro dintr-un total de 19 miliarde de euro cat avem noi pana in 2013. Deci, proiecte contractate sunt aproape 13 miliarde de euro.
Aici este problema noastra, platile catre beneficiari, pentru ca asta inseamna absorbtia efectiva a banilor europeni. Platile catre beneficiari, aici sunt 2,4 miliarde de euro. si ceea ce este ingrijorator aici este urmatoarea componenta, ca rambursarile efective, asta inseamna lucrari realizate, sunt numai de 0,9 miliarde de euro, deci sub un miliard de euro, iar prefinantarile sunt de 1,5 miliarde de euro.
Prefinantarile se dau atunci cand s-a contractat proiectul, vine prefinantarea pana in 30% si bani merg in cont, dar intra tot la categoria plati catre beneficiari. Dar adevarata plata catre beneficiari este asta, care este inca foarte scazuta si aici este nevoie de accelerare si de simplificare a birocratiei acolo unde mai exista sau de trezirea la realitate a autoritatilor locale care au proiecte si nu le implementeaza la timp. Dar acest lucru nu mai poate fi tot de competenta Guvernului, pentru ca implementarea apartine in totalitate administratiilor locale in cele mai multe cazuri. Iar daca acolo nu exista presiune, nu este din partea dumneavoastra o presiune publica pentru implementarea si rapoartele administratiei locale cu privire la implementarea fondurilor europene vom avea probleme.
Aici aveti si puteti avea un rol decisiv in constientizarea opiniei publice ca sunt bani europeni, ca trebuie cheltuiti la timp, iar unele administratii isi fac datoria altele nu. Sunteti oameni care puteti influenta in bine mersul acestor lucruri, nu puteti da dispozitii primarilor, stiu, dar puteti sa cereti explicatii, puteti sa informati opinia publica cu privire la stadiul derularii diverselor proiecte care se deruleaza pe raza judetului pe care il reprezentati.
In privinta agriculturii, plati efectuate din fonduri europene – 2,3 miliarde de euro, un grad de absorbtie de 20% din alocarea 2007-2013, in 2011 subventia pe hectar ajunge la 170 de euro, cu 40 de euro mai mare fata de anul trecut, iar dupa datele pe care Ministerul Agriculturii ni le-a furnizat, in 2011 introducem in cultura peste 2 milioane de hectare, atingand astfel cea mai ridicata suprafata de terenuri lucrate in ultimi 20 de ani. Pentru ca intr-adevar este mare pacat sa ai o tara cu teren care poate fi lucrat si el sa fie lasat in paragina. Stiti ca Romania are posibilitate aceasta de a hrani 80 de milioane de oameni, si noi importam din nefericire o buna parte din produsele care sunt consumate de catre romani. Da, asa cum v-am spus, in acest an si pe partea aceasta a reformei in agricultura, atat in privinta subventiei cat si in privinta terenurilor nelucrate s-a luat decizia ferma de a sprijini doar pe cei care lucreaza in primul rand. si in viitor pe cei care nu lucreaza ii vom sanctiona intr-o alta modalitate decat ca nu vor mai primi in primul rand din partea statului subventia aferenta, daca nu isi lucreaza terenurile. Pentru ca a lasa in paragina si a nu le lucra in conditiile in care o criza alimentara mondiala bate la usa, eu cred ca reprezinta o problema majora pentru Romania.