Vor fi acordate ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica

agricultura ecologica

Hotararea vizeaza absorbtia intregului buget de 3.098.000 Euro, alocat din FEGA, platilor suplimentare aferente explotatiilor aflate in perioada de conversie in anul 2010.

Datorita faptului ca in urma controlului efectuat de APIA numarul de beneficiari eligibili a fost mai mic decat cel estimat, platile anuale suplimentare maxime/exploatatie au fost recalculate si excedentul de 981.400 Euro s-a realocat cu mentinerea valorilor procentuale initiale de alocare.

Astfel, in functie de numarul de beneficiari eligibili, platile cresc cu 41% la productia vegetala si 79% la productia animaliera.

Hotarirea Guvernului introduce si alte modificari si completari referitoare la:

* suprafetele agricole eligibile (culturi anuale, culturi perene sau pasuni si fanete permanente);
* definirea mai clara a certificatului de conformitate/master certificat/document de confirmare a conversiei;
* beneficiarii ce sunt membrii ai grupurilor si organizatiilor de producatori;
* stabilirea perioadei de depunere a cererilor, pentru anul 2011, intre 1 septembrie – 15 octombrie 2011 si de asemenea, eliberarea documentelor justificative de catre organismele de inspectie si certificare, pana la data de 15 octombrie 2011. Aceasta masura a fost propusa pentru a se putea da posibilitatea unui numar cat mai mare de beneficiari de a accesa ajutorul financiar si de a-si completa documentatia necesara in termenul stabilit. In consecinta, aceasta situatie a determinat si modificarea termenului de efectuare a controlului la fata locului, care va incepe la data de 1 noiembrie 2011;
* de asemenea, s-a mentionat faptul ca ajutorul specific se acorda numai pentru limitele perioadelor de conversie, stabilite in conformitate cu reglementarile UE, pentru fiecare categorie de productie vegetala, cresterea animalelor sau apicultura si nu se va acorda in cazul repetarii anului de conversie/prelungirii perioadei de conversie.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.