Din 2007, tinerii vor primi bani pentru infiintarea fermelor

Dupa aderare, tinerii agricultori pana in 40 de ani vor fi sprijiniti de stat cu bani de la UE pentru infiintarea de ferme. Tinerii vor putea beneficia de o asa-numita prima de instalare de pana la 40.000 de euro, daca au pus la punct un plan de dezvoltare a unei ferme. Aceasta masura a Ministerului Agriculturii vizeaza incurajarea constituirii de ferme puternice care sa poata face fata concurentei din Uniunea Europeana.

In Romania sunt aproximativ 900.000 de ferme de subzistenta. Structurile care constituie punctul de plecare pentru infiintarea fermelor de familie sunt acele ferme de subzistenta reprezentate de gospodariile taranesti, care produc pentru consumul propriu, dar si pentru piata, declara ministrul Agriculturii.

In plus, fermierii romani vor primi sprijin total din partea Uniunii Europene in timpul perioadei de tranzitie. Consiliul de Ministri ai Agriculturii din UE si-a dat acordul ca din 2,3 miliarde de euro alocate Romaniei pentru dezvoltare rurala, in perioada 2007-2009, fiecare ferma de subzistenta si semisubzistenta sa primeasca 1.500 de euro. Singura conditie pentru a primi aceste fonduri este ca proprietarii fermelor sa elaboreze planuri de optimizare a activitatii.

Sursa: , Adevarul online, 27 iunie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.