Garantarea de catre stat a proiectelor Sapard

Daca pana acum micii intreprinzatori nu aveau posibilitatea sa garanteze pentru proiectele SAPARD, de acum situatia va fi alta deoarece Ministerul de Finante a semnat pentru acordarea garantiilor. Aceasta decizie a fost luata ca urmare a propunerilor facute de Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PIMM) Iasi.

Termenul de decontare a sumelor de bani, ca urmare a lucrarilor efectuate, a fost redus de la 90 de zile la 30 de zile, iar proiectele private vor fi garantate de Ministerul de Finante. Aceasta masura este foarte importanta pentru micii investitori, pentru ca le da sansa sa poata investi. Daca pana in acest moment micii intreprinzatori nu puteau sa prezinte o garantie pentru creditul de 50 la suta de la banca, de acum statul garanteaza pentru aceasta suma de bani, declara vicepresedintele Patronatului Judetean al IMM Iasi.

Sumele alocate depasesc 92 milioane Euro la nivel national, iar sumele de bani trebuie sa fie cheltuite pana la data de 1 ianuarie 2007. Astfel, garantarea de catre stat a acestor investitii duce la o mai mare accesibilitate a programului, fiind mai usor de obtinut un credit bancar. Totodata, noile modificari aduse masurii 3.1 – Investitii in exploatatiile agricole au scopul principal de a stimula depunerea de proiecte SAPARD pentru cei care au concesionat spatii, care au fost incluse in cadrul masurii mentionate, ca spatii care pot contracta fonduri SAPARD.

Astfel, pot fi primite fonduri pentru investitii in exploatatiile agricole private, vegetale si de crestere a animalelor, asigurand rationalizarea si reorientarea productiei pentru cresterea calitatii produselor obtinute, prin aplicarea unor tehnologii competitive si care ar putea limita poluarea asupra mediului inconjurator. O alta noutate a programului este legata de reducerea perioadei in care vor fi primiti banii de la SAPARD pentru un proiect.

Sursa: , Ziarul de Iasi online, 01 iulie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.