Precizari MDRT privind licitatiile pe bani europeni

licitatii, bani europeni

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului nu a declarat niciodata ca Comisia Europeana a descoperit nereguli la 124 de contracte licitate in cadrul Programului Operational Regional – Axa prioritara 2 – Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport.

MDRT a transmis un comunicat de presa in care a anuntat ca misiunea de audit a CE a descoperit deficiente in procesul achizitiilor publice la patru proiecte finantate in cadrul Axei 2 a POR. Din aceasta cauza, in perioada urmatoare, autoritatile romane vor demara controale prin care vor verifica procedurile de atribuire a contractelor de lucrari pentru toate cele 124 proiecte finantate.

Auditul Comisiei Europene nu a vizat activitatea Autoritatii de Management a Programului Operational Regional, ci implementarea proiectelor la fata locului si verificarea procedurilor de achizitie publica.

Programul Operational Regional este gestionat pe baza unor mecanisme si proceduri complexe in care sunt implicate mai multe institutii si organisme, fiecare cu propriile responsabilitati, care impreuna formeaza Sistemul de Management si Control al POR, acreditat de Comisia Europeana si auditat de Autoritatea de Audit.

“Atributiile de control” ale AM POR mentionate nu au legatura cu obiectiile prezentate de auditul CE si fac parte din cu totul alta categorie de activitati. Responsabilitatea AM POR/MDRT in perioada de implementare a proiectelor este aceea de a urmari direct si /sau prin intermediul Organismelor Intermediare, constituite in cadru Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala, respectarea realizarii obiectivelor din cererea de finantare, respectarea legislatiei nationale si comunitare in executarea contractului de finantare incheiat in cadrul POR.

AM POR/MDRT nu poate interveni in relatia contractuala pe care o au beneficiarii cu constructorii si/sau alti furnizori de bunuri si servicii. Conform legislatiei nationale in vigoare, responsabilitatea privind atriburea contractelor de servicii/lucrari revine exclusiv autoritatilor contractante (in cazul de fata Consiliilor Judetene).

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.