Replica ACIS cu privire la studiul „Fondurile Structurale – de la oportunitate la buget de prada”

ACIS, studiu IPP

„ACIS si-a declarat disponibilitatea la dialog cu reprezentantii IPP in ceea ce priveste realizarea studiului mentionat. Cu toate acestea, singura discutie cu reprezentantii IPP a fost legata de transparenta informatiilor gestionate de ACIS/ Autoritatile de Management (AM), in conditiile in care o consultare cu privire la modalitatile de interpretare si la concluziile studiului ar fi prevenit aparitia unui raport care prezinta concluzii eronate, bazate pe selectarea inconsecventa si pe intelegerea si interpretarea gresita a unor date.

Prezentam mai jos o scurta trecere in revista a celor mai importante erori constatate:

Afirmatia potrivit careia ar exista neconcordante intre datele publicate de catre ACIS privind stadiul implementarii Programelor Operationale la sfarsitul fiecarei luni si cifrele preluate de pe site-urile AM este falsa. Precizam ca autorii studiului nu au interpretat intotdeauna corect datele oficiale disponibile, se raporteaza la date diferite, ori utilizeaza un alt curs de schimb fata de cel din situatiile ACIS (care este mentionat la fiecare raportare lunara).

Pentru exemplificare:
– Stadiul prezentat de ACIS la 31 mai 2011 evidentia un procent de 19,10% la POS DRU si de 21,5% la POR, referindu-se la raportul dintre volumul platilor catre beneficiari din fonduri UE (plati interne) si alocarea UE 2007-2013 pentru programul operational.
– Procentul de 7,37% la POR reprezinta raportul dintre sumele rambursate de Comisie la 31 mai a.c. si alocarea UE 2007-2013 pentru programul operational.
– Prin urmare, in studiul IPP se confunda categoriile de date si se trage concluzia gresita ca 20% la POS DRU reprezinta rata de absorbtie, in timp ce la POR procentul era de numai 7%.

In studiu se face confuzie intre proiecte aprobate si contracte semnate, iar cifrele prezentate pentru fiecare din cele 3 programe analizate se refera la contractele de finantare semnate, nu la proiectele aprobate: POR – 1827 de proiecte aprobate si 1387 de contracte semnate, POS DRU – 2852 de proiecte aprobate, din care 2006 contracte semnate”.

Mai multe detalii: AICI.

Sursa: Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top