Mai mult sprijin pentru sectorul legumiculturii dupa criza E.coli

legumicultura, E.coli

Din notificarile transmise de toate statele membre privind sprijinul UE solicitat pentru toate masurile exceptionale, mai exact retragerile, recoltarea inainte de coacere si nerecoltarea, rezulta ca impactul financiar al masurilor luate in contextul crizei E. coli este putin mai mare decat cel preconizat. Avand in vedere tulburarea semnificativa a pietei fructelor si legumelor, precum si daunele suferite de sectorul fructelor si legumelor, Comisia considera oportuna cresterea bugetului pana la 227 de milioane EUR.

Dacian Ciolos, Comisarul UE pentru agricultura si dezvoltare rurala, a afirmat: „Utilizarea fondurilor PAC trebuie sa fie pe deplin justificata. Saptamana trecuta, mai multe state membre au furnizat informatii suplimentare referitoare la cererea lor de compensare. Avem acum o imagine clara asupra cuantumului total solicitat prin cererile de compensare. Pentru a putea plati toate sumele solicitate, propun cresterea bugetului disponibil. Astfel, vom asigura un sprijin adecvat pentru producatorii de legume in aceasta perioada dificila pentru sector din punct de vedere economic si vom permite rambursarea in cazul tuturor solicitarilor statelor membre pentru perioada 26 mai – 30 iunie. De la inceputul crizei, am spus ca doresc foarte mult sa arat ca Europa poate reactiona repede atunci cand este nevoie. Voi propune acum Colegiului sa aprobe aceasta crestere bugetara in cel mai scurt timp posibil, astfel incat statele membre sa poata plati in curand producatorilor in cauza acest sprijin din partea UE”.

Context

La 17 iunie, Comisia a aprobat un pachet de ajutoare de urgenta in valoare de 210 milioane EUR pentru cultivatorii de legume proaspete. Aceasta masura a permis UE sa plateasca producatorii pentru castravetii, rosiile, salata, dovleceii si ardeii grasi retrasi de pe piata in perioada 26 mai – sfarsitul lunii iunie ca urmare a epidemiei de E. coli. Decizia prevede plata unui procentaj maxim de 50% (70% in cazul membrilor organizatiilor de producatori) din pretul obisnuit la producator al diferitelor produse in luna iunie.

Statele membre au trebuit sa notifice cererile de compensare finale pana la 18 iulie. Totusi, a fost necesar sa se solicite anumitor state membre informatii suplimentare cu privire la notificarile lor. Comisia a primit si a analizat aceste informatii suplimentare, actualizand, in unele cazuri, notificarile statelor membre in cauza, iar acum are o imagine clara asupra cuantumurilor totale solicitate.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top