Accesul la fondurile SAPARD, facilitat de garantarea creditelor bancare de catre stat

Directorul Agentiei SAPARD, Samoila Szabo, a declarat, joi, ca se asteapta la o crestere a cererilor pentru proiectele SAPARD cu circa 20-30% in urmatoarele doua-trei luni, in urma aplicarii noilor prevederi privind garantarea imprumuturilor bancare acordate de banci de catre bugetul de stat, precum si cu activele care vor fi realizate prin investitiile SAPARD.

“Ne asteptam sa avem cel putin 200 de contracte pe luna, comparativ cu 30-40 proiecte anul trecut, in aceeasi perioada”, a spus Szabo ziaristilor de la cotidianul Romania Libera. Potrivit unei hotarari de guvern, aprobata recent, in cazul in care beneficiarul nu mai poate plati ratele catre banca din diferite motive, institutiile vor primi de la cele doua fonduri de garantare alimentate cu sume de la bugetul Ministerului Agriculturii contravaloarea creditului acordat pentru investitii realizat cu sprijin de la SAPARD.

Datoriile catre banca ale beneficiarului se vor constitui in creante bugetare, urmand sa fie recuperate direct de la beneficiar de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Potentialii beneficiari ai acestor fonduri de garantare sunt societatile comerciale, asociatiile agricole si familiale, dar si persoanele fizice autorizate, ultimele doua categorii fiind scutite de plata comisionului la fond.

Reprezentantul SAPARD a mai precizat ca nu a fost stabilita o limita maxima a fondurilor de garantare, ceea ce va permite absorbirea integrala a alocarilor SAPARD.
In ceea ce priveste bancile prin intermediul carora fondul va distribui sumele respective, acestea urmeaza sa fie stabilite in urma unei licitatii care va fi organizata de Ministerul Agriculturii. O alta decizie luata in vederea accelerarii ritmului de absorbtie a fondurilor este garantarea imprumutului bancar cu activele care vor fi realizate prin investitiile SAPARD.

Beneficiarii care nu detin garantii suficiente pentru obtinerea unui imprumut bancar pot utiliza aceste active pentru a garanta creditul, astfel incat sa poata constitui contravaloarea cofinantarii private obligatorii pentru obtinerea fodurilor nerambursabile. Potrivit conducerii Agentiei, masurile au fost luate deoarece institutiile bancare sunt extrem de prudente in acordarea creditelor pentru sectorul agroindustrial si agricol, multe solicitari de credite fiind respinse.

Aplicarea noilor reglementari este posibila datorita ratei reduse de risc de neplata in cazul beneficiarilor privati ai programului SAPARD, a precizat Szabo. Conducerea Agentiei a anuntat recent si alte masuri prin care accesul solicitantilor la obtinerea de fonduri comunitare este simplificat. Printre acestea se numara reducerea documentatiei care trebuie depusa, cresterea plafonului care poate fi accesat la proiectele din sectorul zootehniei, acvacultura, precum si unele facilitati acordate tinerilor din zonele montane in varsta de pana la 40 de ani.
Directorul SAPARD a precizat ca aceste prevederi se aplica din aceasta luna, in paralel cu cele vechi, la care se va renunta incepand cu luna septembrie.

Sursa: , Cotidianul Romania Libera, 19 august 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.