Guvernul a stabilit pentru anul 2011, cuantumul platilor directe unice pe suprafata

plati directe unice, suprafata

Actul normativ stabileste pentru anul 2011, pentru schema de plata unica pe suprafata, un cuantum maxim de plata pe hectar, conform sumelor alocate cu aceasta destinatie de la bugetul de stat si plafoanelor maximale aprobate Romaniei de catre Comisia Europeana.

Astfel, pentru anul 2011, cuantumul maxim al platilor este de 100,65 euro/ha, in cadrul schemei de plata unica pe suprafata (SAPS), iar pentru sfecla de zahar, sprijinul financiar se completeaza cu o schema de plata suplimentara, in valoare de 237 euro/ha, ambele scheme din bugetul comunitar.

Sumele totale necesare aplicarii schemelor de plati directe sunt de 882.317,26 mii euro (3.844.697,46 mii lei) ca sprijin financiar aferent Fondului European pentru Garantare in Agricultura – FEGA, alocat temporar de la bugetul de stat. Sumele totale defalcate sunt dupa cum urmeaza:
877.266,79 mii euro (3.822.690,03 mii lei), pentru aplicarea schemei de plata unica pe suprafata (SAPS), ca sprijin financiar aferent Fondului European pentru Garantare in Agricultura – FEGA, alocat temporar de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
5.050,47 mii euro (22.007,42 mii lei), pentru aplicarea schemei de plata separata pentru zahar, ca sprijin financiar aferent Fondului European pentru Garantare in Agricultura – FEGA, alocat temporar de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Totodata, ministrul Valeriu Tabara a precizat ca platile se vor putea acorda incepand cu data de 16 octombrie 2011, la un curs de schimb de 4,3575 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2011.

Actul normativ va permite beneficiarilor platilor sa-si elaboreze propriul plan de afaceri si program de dezvoltare pe termen scurt, in conditiile evaluarii nivelului sumelor ce urmeaza sa le primeasca conform schemelor de plata. De asemenea, acordarea de plati in avans, asigura capital financiar pentru derularea la timp a activitatilor specifice campaniei de toamna 2011.

Incepand cu 16 octombrie 2011 se plateste un avans de 42 euro/ha, urmand ca diferenta pana la 100,65 de euro/ha, care reprezinta plata unica pe suprafata sa se efectueze incepand cu 1 decembrie 2011.

In acest sens, ministrul Tabara a aratat ca totalul sumei care va reprezenta plata avansului pentru agricultori va fi de cca. 400 de milioane de euro, iar totalul sumei care va fi platita sub forma platilor directe, din bani europeni, va reprezenta cca. 900 de milioane de euro.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.