Politica de dezvoltare a UE: Comisia doreste o alocare mai eficienta a fondurilor

politica de dezvoltare, Comisia Europeana

Buna guvernanta, agricultura, siguranta alimentara si energia nepoluanta

Ajutorul furnizat de UE ar trebui sa se concentreze asupra sectoarelor care pun bazele unei cresteri durabile si favorabile incluziunii. Acestea includ:

* buna guvernanta, inclusiv respectarea drepturilor omului si a democratiei; egalitatea de sanse intre femei si barbati, rolul societatii civile si combaterea coruptiei;
* protectia sociala, sanatatea si educatia;
* sustinerea unui mediu de afaceri favorabil si a unei integrari regionale mai profunde;
* agricultura durabila si energia nepoluanta, contribuind la oferirea de garantii impotriva socurilor externe si transformarea provocarilor legate de siguranta alimentara si de schimbarile climatice in oportunitati de crestere.

Pentru a genera mai multe resurse, UE va analiza cai inovatoare de finantare a dezvoltarii, ca de exemplu combinarea granturilor cu imprumuturile.

De asemenea, Comisia va incuraja UE si statele sale membre sa pregateasca impreuna strategii si programe (asa-numita „programare comuna”) si sa isi imparta mai bine munca pentru a creste eficacitatea ajutorului.

O noua abordare contractuala in materie de sprijin bugetar european

O parte semnificativa a ajutorului european este furnizata sub forma de sprijin bugetar: transferuri financiare catre bugetele publice ale tarilor in curs de dezvoltare, corelate cu dialogul in materie de politici, evaluarea performantelor si consolidarea capacitatilor. Comisia propune o abordare europeana prin care sprijinul bugetar sa fie mai eficace si eficient in obtinerea de rezultate in materie de dezvoltare, prin consolidarea parteneriatelor contractuale cu tarile in curs de dezvoltare.

* Va fi infiintat un „contract privind buna guvernanta si dezvoltarea” pentru a furniza sprijin bugetar general atunci cand tara partenera poate demonstra un angajament fata de valorile fundamentale. UE va pune mai mult accentul pe drepturile omului, democratie si statul de drept, axandu-se pe dialogul cu tarile partenere, creand stimulente pentru reforme si solicitand tarilor respective sa isi asume angajamentul fata de valorile fundamentale.
* Promovarea furnizarii de servicii sectoriale va trece prin „contracte privind reforme sectoriale”. Sprijinul bugetar sectorial ramane un instrument util chiar si in cazul in care nu exista conditiile necesare pentru a permite utilizarea unui contract privind buna guvernanta si dezvoltarea.
* Sprijinul bugetar va fi utilizat in tarile fragile de la caz la caz pentru a asigura functiile de stat esentiale si pentru a sprijini tranzitia prin intermediul „contractelor de consolidare a statului”.

Sprijinul bugetar ar trebui sa contribuie la combaterea coruptiei si a fraudei si ar trebui sa ajute tarile respective sa puna bazele propriilor resurse financiare, pentru a reduce dependenta de ajutor, pe termen lung.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top