Marile companii din UE au crescut investitiile in cercetare si dezvoltare

investitii, cercetare

Cu toate acestea, datele pentru primele 1400 de companii din lume arata ca societatile din UE, in ansamblu, se afla inca in urma concurentilor majori din SUA si din anumite economii asiatice in ceea ce priveste progresul in cercetare si dezvoltare. A existat o tendinta generala pozitiva in 2010, deoarece investitiile globale in cercetare si dezvoltare au crescut cu 4%, o redresare robusta dupa scaderea de 1,9% observata in 2009.

Topul primelor 50 de companii din lume in ceea ce priveste investitiile totale in cercetare si dezvoltare include 15 companii din UE, 18 firme din SUA si 13 din Japonia. Doua companii farmaceutice ocupa primele locuri in top: Roche din Elvetia (7,2 miliarde de euro), urmata de Pfizer din SUA (7 miliarde de euro). Volkswagen (6,3 miliarde de euro), pe locul al saselea, este cel mai mare investitor in cercetare si dezvoltare din UE, urmat de Nokia (al unsprezecelea cu 4,9 miliarde de euro), de Daimler (al treisprezecelea cu 4.8 miliarde de euro) si de Sanofi-Aventis (al 14-lea cu 4,4 miliarde de euro).

Comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Tendinta ascendenta a investitiilor in cercetare si dezvoltare realizate de companiile din UE este un semnal pozitiv, in conditiile in care incercam sa stimulam cresterea economica si crearea de locuri de munca prin inovare in Europa. Cu toate acestea, faptul ca inca ne aflam in urma unora dintre concurentii nostri la nivel mondial arata ca trebuie sa imbunatatim in continuare conditiile oferite companiilor, in conformitate cu obiectivele initiativei „O Uniune a inovarii”. Este necesara adoptarea si punerea in aplicare rapida a propunerilor recente si viitoare ale Comisiei Europene in ceea ce priveste brevetul unitar, standardele, achizitiile publice si capitalul de risc”.

Companiile din SUA au avut o performanta mai buna decat UE in 2010, investitiile acestora in cercetare si dezvoltare crescand cu 10% (dupa o scadere de 5,1% in 2009). Societati din anumite tari asiatice au continuat sa inregistreze o crestere puternica a nivelurilor de investitii in cercetare si dezvoltare; printre acestea, companiile din China au inregistrat o crestere de 29,5%, iar cele din Coreea de Sud de 20,5%.

In 2010, cele 1400 de societati din tabloul de bord au avut peste 40 de milioane de angajati, ceea ce reprezinta o crestere de 3% fata de 2009. Conform unei analize a tendintelor din ultimii opt ani, cresterea ocuparii fortei de munca in sectoarele caracterizate de cercetare si dezvoltare intensiva este, in general, mai mare decat in alte sectoare, si mai putin afectata de incetinirea cresterii economice.

Mai mult de doua treimi din investitiile in cercetare si dezvoltare ale societatilor din UE incluse in tabloul de bord provin de la cele situate in cele mai mari trei state membre, companiile germane inregistrand cele mai mari cresteri de la un an la altul (8,1%). Aceasta se datoreaza in principal catorva companii de automobile (Daimler, Volkswagen si BMW). Cresterea investitiilor in cercetare si dezvoltare ale companiilor din Regatul Unit a fost de 5,8%, aproape de media UE, in comparatie cu 3,8% pentru societatile franceze.

In alte state membre, un numar restrans de actori de mari dimensiuni sunt responsabili pentru o pondere semnificativa din cresterea investitiilor in cercetare si dezvoltare. Printre acestia se numara Novo Nordisk (27,3%) si Vestas (49,8%) in Danemarca si Banco Santander (56,3%), Telefonica (16%) si Amadeus (33,2%) in Spania. Companii cu crestere rapida, precum TomTom (tarile de Jos) in sectorul echipamentelor electronice, Autonomy (Regatul Unit) si Gameloft (Franta) in sectorul produselor software si Morphosys (Germania) in domeniul biotehnologic sunt adevarate povesti de succes, cu rezultate foarte bune in 2010.

Context

Tabloul de bord al investitiilor in cercetarea si dezvoltarea industriala din Uniunea Europeana este publicat in fiecare an de Comisia Europeana (Directia Generala Cercetare si Inovare si Centrul Comun de Cercetare) si furnizeaza informatii cu privire la primele 1 400 de companii importante din lume (400 din Uniunea Europeana si 1 000 din alte regiuni), ordonate in functie de investitiile acestora in cercetare si dezvoltare. Tabloul de bord da masura valorii totale a investitiilor globale ale acestor companii in cercetare si dezvoltare, indiferent de spatiul geografic unde au loc activitatile de cercetare-dezvoltare respective.

„O Uniune a inovarii” este una dintre cele sapte initiative emblematice ale strategiei Europa 2020 pentru o economie inteligenta, ecologica si favorabila incluziunii. Initiativa are obiectivul de a transforma Europa intr-o autoritate mondiala in domeniul stiintific si de a inlatura obstacolele din calea inovatiei – precum costurile mari de brevetare, fragmentarea pietei, ritmul lent cu care se stabilesc standardele in domeniu si deficitul de competente – care, in prezent, impiedica ideile sa se concretizeze repede pe piata.

De asemenea, initiativa „O Uniune a Inovarii” urmareste sa revolutioneze modul in care colaboreaza sectorul public si cel privat, mai ales prin intermediul parteneriatelor pentru inovare dintre institutiile europene, autoritatile nationale si regionale si companii.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top