APIA vrea sa dezvolte 4 proiecte prin “Tehnologia in folosul beneficiarilor solicitanti de fonduri U.E si buget national”

APIA, fermieri

1. Transmiterea de date prin mesaj telefonic scris si/sau e-mail:
Este dedicata tuturor fermierilor beneficiari, care au in baza de date a APIA. un numar de telefon mobil si/sau e-mail, datele transmise putand fi de tip financiar (momentul platii), notificari, solicitari de clarificare etc.

Aceste date trebuie transmise in conformitate cu legislatia UE, respectiv legislatia din Romania si de regula transmiterea se realiza prin intermediul serviciilor postale sau chiar prin deplasarea la fermieri a unor functionari ai A.P.I.A. sau ai Primariilor, implicit costuri mari. Transmiterea in format mesaj telefonic si/sau e-mail va asigura o reducere de peste 90% a a costurilor specifice.

2. Depunerea cererilor in format electronic folosind aplicatia informatica IPA Online:
Este o aplicatie gratuita la dispozitia fermierilor care depun cereri pentru accesarea platilor directe pe unitate de suprafata (SAPS) din Fondul European de Garantare pentru Agricultura (FEGA), plati pentru zone defavorizate, respectiv masuri de agromediu din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), respectiv platilor complementare de la bugetul national.

Aceasta aplicatie implica utilizarea unui computer conectat la internet, ea permitand fermierului sa isi vizualizeze din orice locatie parcelele din propria exploatatie, sa le masoare, sa le marcheze, sa introduca date cu privire la suprafetele utilizate, blocurile fizice in care apar, precum si culturile infiintate. Prin completarea electronica a cererilor se asigura reducerea problemelor de supradeclarare, pozitionarea corecta a suprafetelor in blocurile fizice, timpi foarte redusi pentru depunerea cererii etc.

3. Crearea pe pe site-ul APIA (www.apia.org.ro) a unei interfete (fereastra de dialog):
Asigura posibilitatea ca fermierii, in baza unei parole si a unui identificator primite acasa, sa poata afla stadiul in care regaseste cererea de plata depusa pentru plati directe. Implica utilizarea unui computer conectat la internet.

4. Utilizarea de date din Registrul agricol informatizat:
A.P.I.A. impreuna cu MADR a incurajat si realizat demersuri pe tot parcursul anului 2011 si 2012, la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, pentru transpunerea din format hartie in format electronic a datelor din Registrul agricol tinut si actualizat la Primaria de la nivelul fiecarei Unitati Administrativ Teritoriale.

Ulterior printr-o conexiune internet securizata, APIA poate confrunta informatiile legate de explotatiile din baza de date proprie, cu cele din acest Registru agricol in format electronic, eliminandu-se in acest fel o serie de deplasari pe care fermierii le au pentru clarificari, implicit o serie de documente in format scris (adeverinte, contracte) si nu in ultimul rand o mai mare coerenta, precizie si trasabilitate a datelor .

Potrivit APIA, scopul celor 4 masuri, optionale pentru fermieri, implementate sau in curs de implementare de catre institutie, este acela de a asigura beneficiarilor un serviciu public de calitate sporita, tradus prin costuri si elemente de birocratie diminuate, siguranta, transparenta si precizie suplimentara a datelor, si nu in ultimul rand o mai mare viteza de transmitere a datelor spre si dinspre beneficiari.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.