Subventii de la stat pentru viticultori si producatori de cartofi

Guvernul a decis, in sedinta din 8 septembrie, acordarea unor subventii de la bugetul de stat pentru producatorii care detin suprafete cultivate cu vita de vie din soiuri nobile mai mari de 0,1 hectare si pentru producatorii de samanta de cartof.

Producatorii agricoli care detin suprafete cultivate cu vita de vie din soiuri nobile mai mari de 0,1 ha vor primi un sprijin de 150 lei (RON)/ ha pentru conservarea suprafetelor viticole plantate cu soiuri nobile. Fondurile necesare acordarii acestui sprijin producatorilor agricoli se asigura din bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pe anul 2005.

Acest sprijin financiar este destinat efectuarii unor tratamente fitosanitare de combatere a bolilor, deoarece conditiile meteo din acest an au fost favorabile aparitiei si evolutiei in masa a unor boli la vita de vie.

Conform explicatiilor Guvernului, mentinerea in cultura a intregii suprafete ce constituie patrimoniul national viticol este obligatorie in contextul rezultatelor negocierii cu Uniunea Europeana, care prevede ca sarcina de suprafata maxima recunoscuta Romaniei este cea existenta in Registrul plantatiilor viticole in momentul aderarii.

Sprijinul financiar se va distribui beneficiarilor o singura data, sub forma de bonuri valorice, valabile pana la 1 decembrie 2005, a caror valoare insumata nu poate depasi 150 lei (RON) pentru suprafetelor cultivata cu vita de vie din soiuri nobile. Sumele vor putea fi folosite de catre producatorii agricoli numai pentru achizitionarea de substante anticriptogamice pe baza de cupru.

Beneficiarii acestui sprijin financiar sunt: producatorii agricoli, persoane fizice, societatile agricole sau formele asociative fara personalitate juridica, societatile comerciale, arendasii, unitatile de cercetare si dezvoltare din invatamantul agricol, care detin si exploateaza suprafete de teren cultivate cu soiuri nobile din vita de vie.

Acordarea ajutorului financiar se face in baza unei cereri scrise, iar ordonanta de urgenta prevede ca pot beneficia de acest sprijin numai cultivatorii de plantatii viticole cu soiuri nobile, care au efectuat lucrarile de intretinere a plantatiilor (dirijarea si legarea lastarilor, carnit, combaterea buruienilor), care permit aplicarea eficienta a tratamentelor anticriptogamice cu o substanta pe baza de cupru, care favorizeaza maturarea lemnului anual si scaderea rezervei de boli.

Producatorii agricoli vor primi un sprijin financiar de 30 de lei RON (300.000 lei vechi)/100 de kilograme pentru samanta certificata de cartof din recolta anului 2005, destinata insamantarilor din primavara anului viitor.

Executivul a decis alocarea sumei de 9,2 milioane lei RON (920 de miliarde de lei vechi) pentru acordarea acestui sprijin financiar. Scopul acestei decizii este sa stimuleze producatorii de samanta de cartof care, in conditiile climatice nefavorabile ale acestui an, au facut eforturi pentru intretinerea culturilor.

Ajutorul financiar se acorda atat pentru semintele certificate oficial, provenite din productia interna, obtinute din recolta anului de vanzare, cat si pentru semintele certificate oficial, provenite din productia interna aflata in stoc. Beneficiari ai acestui ajutor sunt agenti economici, persoane fizice sau juridice, inregistrati pentru producerea de seminte si care comercializeaza samanta sau o utilizeaza pentru insamantare proprie.

Ajutorul financiar poate fi acordat o singura data pentru fiecare cantitate de seminte certificata oficial, produsa si comercializata si/sau utilizata pentru insamantare proprie de catre producatorul acesteia.

Sursa: , Hotnews.ro, 12 septembrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.