Comisarul european pentru audit: „In momentul de fata, pregatim urmatoarea generatie de fonduri UE”

fonduri UE, audit

Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, a declarat: „Raportul Curtii de Conturi confirma ca suntem pe calea cea buna, desi aceasta nu inseamna ca eforturile noastre de protejare a bugetului UE isi vor pierde din intensitate. In momentul de fata, pregatim urmatoarea generatie de fonduri UE. Avem astfel ocazia de a imbunatati si mai mult calitatea cheltuielilor UE si de a asigura o utilizare mai buna a bugetului UE, in special in cadrul politicilor gestionate impreuna cu statele membre. De asemenea, avem ocazia de a arata tuturor contribuabililor ca, la nivelul Comisiei, se face tot posibilul pentru a se garanta ca banii publici sunt controlati si cheltuiti in mod corespunzator.”

Potrivit raportului Curtii, rezultatele politicilor gestionate direct de Comisie continua sa se amelioreze, rata de eroare fiind in continua scadere in sectoare precum cercetarea, ajutorul extern, dezvoltarea si extinderea.

In agricultura, situatia ramane stabila, nivelul de eroare fiind aproape de pragul stabilit de Curte. In privinta platilor directe pentru exploatatiile agricole, care s-au ridicat la 39,7 miliarde de euro, nu s-au constatat erori semnificative.

In ceea ce priveste politica de coeziune, domeniu in care statele membre gestioneaza direct proiectele destinate sa stimuleze competitivitatea si cresterea economica in regiunile din intreaga Europa, rata de eroare a crescut usor in comparatie cu 2009.

Aceasta crestere se datoreaza, in parte, faptului ca a trebuit ca multe programe initiate in anii anteriori sa fie finantate din bugetul pentru 2010. Astfel, volumul platilor care au facut obiectul unor norme de eligibilitate complexe a crescut substantial fata de anii precedenti, ceea ce a sporit riscul aparitiei erorilor.

Totusi, in cazul politicii de coeziune, rata de eroare ramane cu mult sub nivelurile inregistrate in perioada 2006 – 2008, in special datorita imbunatatirii generale a masurilor preventive si corective, precum si datorita adoptarii unor dispozitii mai stricte cu privire la cadrul de gestionare si control in actuala perioada de programare. Comisia aplica aceste masuri in special in statele membre si in regiunile in care se inregistreaza cel mai frecvent astfel de erori.

Anul trecut, Comisia a facut uz in mod repetat de masurile corective aflate la dispozitia sa, cum ar fi intreruperea si suspendarea platilor catre statele membre, ori de cate ori a avut indoieli cu privire la modul de utilizare a banilor. De pilda, in 2010, Comisia a blocat temporar plati in valoare de 2,15 miliarde de euro numai din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Incepand de anul trecut, posibilitatea de a intrerupe platile a fost utilizata sistematic si a fost pusa deja in aplicare in peste o suta de cazuri. In plus, la nivelul intregului buget, sumele recuperate sau corectate in 2010 s-au ridicat la 1,55 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 10% fata de 2009.

In ceea ce priveste eficacitatea sistemelor de detectare si de corectare a erorilor, Curtea de Conturi considera ca, desi aceste sisteme au fost considerate in anumite privinte doar partial eficiente, 90% din totalul erorilor identificate in esantioanele analizate au fost realizate la nivelul beneficiarilor, nu la nivelul Comisiei.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top