Femei-mentor pregatite sa indrume femeile antreprenoare la debutul afacerii

femei, antreprenor

O noua retea europeana de mentori pentru a promova spiritul antreprenorial in randul femeilor prin schimbul de know-how si de experienta a fost lansata de Comisia Europeana. Femeile reprezinta doar 34,4% din lucratorii care desfasoara o activitate independenta din Europa.

Pentru a mari acest procent, femei de succes in afaceri vor ajuta femeile antreprenoare care au infiintat o noua intreprindere intre doi si patru ani in urma.

Mentorii vor oferi acestor noi antreprenoare sfaturi concrete cu privire la modul in care sa isi conduca si sa isi dezvolte intreprinderile in aceasta faza critica de inceput, si le vor ajuta, in plus, sa acumuleze competentele interpersonale necesare si le vor indruma. Reteaua va acoperi 17 tari europene; vor participa 170 de mentori.

Selectarea mentorilor

Mentorii se vor alege dintre antreprenoarele (sau antreprenorii) care au experienta personala de a detine si gestiona o IMM cu succes timp de cel putin cinci ani si care constientizeaza provocarile specifice cu care se confrunta femeile antreprenoare si au pregatirea si dorinta necesara pentru a isi impartasi cunostintele si know-how-ul cu cele pe care le indruma pe baza de voluntariat (adica, fara remuneratie), au disponibilitatea de a se intalni cu regularitate cu ele pentru o perioada de cel putin un an si de a se angaja cu cel putin doua persoane indrumate.

Mentorii se vor intalni cu regularitate cu persoanele indrumate si vor discuta cu ele aspecte curente, dar si strategice, ale managementului intreprinderilor persoanelor indrumate, ajutandu-le sa cumuleze / obtina cunostintele necesare, aptitudinile si increderea/spiritul necesar. Pentru a se evita conflictele de interese, mentorii nu sunt autorizati sa detina niciun fel de interese economice in intreprinderile persoanelor indrumate.

Femeile gandesc o intreprindere in mod diferit decat barbatii, prin urmare sunt necesare masuri de sprijin specifice femeilor:

– in primul rand, femeile acorda o mai mare importanta circumstantelor familiale atunci cand se gandesc sa infiinteze o intreprindere (61% comparativ cu 49% in cazul barbatilor). Ele se vor gandi foarte serios la probabilitatile de succes si vor examina fiecare sursa potentiala de esec in detaliu inainte de a folosi locuinta familiala drept garantie si/sau economiile familiei drept capital pentru a-si incepe propria afacere;
– in al doilea rand, in majoritatea cazurilor, atunci cand femeile decid sa infiinteze o noua intreprindere, ele isi pastreaza locul de munca initial si desfasoara, o vreme, ambele activitati in paralel: in aceasta privinta, se poate spune ca femeile sunt mai prudente decat barbatii si sunt mai constiente de riscul de esec;
– in al treilea rand, femeile preiau intreprinderi existente dupa o perioada mai lunga de testare decat barbatii, numai dupa ce se familiarizeaza cu activitatile intreprinderii (ca urmare a unei mosteniri, separari sau divort de un partener de afaceri etc.);
– a patra particularitate este finantarea: intreprinderile conduse de femei folosesc la inceput mai putin capital decat cele conduse de barbati si au mai putin capital propriu;
– in sfarsit, femeile antreprenoare au, in comparatie cu barbatii, o crestere inferioara dar mai stabila. Aceasta inseamna adesea un risc mai mic de esec.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top