Secretar de stat MADR: Toate programele de finantare au avut efecte spectaculoase

finantare, programe

In timpul scurt trecut de la numirea dumneavoastra ca secretar de stat, ce masuri credeti ca ar trebui luate in mod prioritar pentru o implementare mai rapida a investitiilor cu fonduri europene?

Dupa opinia mea, o implementare mai rapida a investitiilor cu fonduri europene s-ar putea realiza daca autoritatile romane ar simplifica procedurile.

Totusi, trebuie sa fiu realist si sa subliniez ca numai simplificarea procedurilor nu va conduce la scurtarea drumului de la semnarea contractului de finantare cu APDRP si pana la finalizarea investitiei, deoarece acest drum este destul de dificil, mai ales in aceasta perioada de criza financiara.

Un rol important il au institutiile financiare, care din pacate manifesta rigiditate in raportul cu potentialii beneficiari ai fondurilor europene, indeosebi in relatia cu firmele nou-infiintate (startup-urile). Finantarea agriculturii are nevoie de institutii bancare pliate pe nevoile si specificitatea acestei importante ramuri a economiei.

Venind din postul de director de executie al Directiei pentru Agricultura a judetului Neamt in postul de secretar de stat, deci, putem spune, in varful „sistemului” acestui domeniu, cum va ajuta aceasta experienta in scopul sprijinirii oamenilor?

Venind din contactul direct cu potentialii beneficiari ai formelor de sprijin financiar pentru investitii din surse comunitare si nationale, imi sunt foarte cunoscute problemele intampinate de acestia, indeosebi in ceea ce priveste unele necorelari de procedura si chiar existenta, in anumite cazuri, a unei atitudini nu tocmai implicate a unor functionari din sistem. As vrea sa fiu mesagerul punctului de vedere al beneficiarului fondurilor nerambursabile, in sensul unei abordari cat mai realiste.

Altfel spus, nu de putine ori pe plan local se intalneste atitudinea de „functionar european” detasat complet de problemele pe care le intampina beneficiarii la intocmirea unui dosar de accesare a sprijinului financiar. Se intampla, uneori, ca in faza de elaborare a unei cereri de finantare, la unele oficii teritoriale ale APDRP sa nu se acorde suficiente informatii suplimentare privind aspectele specifice si particularitatile unui anume tip de proiect. Este nevoie de o implicare mai mare si de o apropiere care sa vina in sprijinul celui interesat sa acceseze mai facil fondurile europene.

Ce tipuri de investitii ale Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) ar fi cele mai folositoare Romaniei, in acest moment, ca „reazem” al agriculturii romanesti, din punctul dumneavoastra de vedere?

Agricultorii romani s-au trezit participanti intr-un „concert mondial”, fara sa cunoasca foarte bine „partitura” si, de regula, cu „dirijori afoni”. Dar, cel mai grav este faptul ca agricultorii, in cvasitotalitatea lor, au fost decapitalizati. Efectul a fost cel pe care l-am vazut cu totii si care, din pacate, nu este contracarat in totalitate. In acest context, toate domeniile de activitate din spatiul rural asteapta programe de finantare. De ce? Pentru ca toate programele de finantare, chiar si in conditiile constrangerilor procedurale, au avut efecte spectaculoase. Subiectiv fiind, de foarte mare importanta mi se par doua tipuri de investitii, si anume, cele in „Modernizarea exploatatiilor agricole” (Masura 121) si „Investitiile in cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” (Masura 123), cu toate ca logica ma obliga sa recunosc ca finantarea investitiilor in „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale” (Masura 322) influenteaza in bine intreg spatiul rural.

Un sfat pentru cei care lucreaza la intocmirea unui proiect in scopul obtinerii unor fonduri europene sau pentru cei care ar dori sa realizeze un asemenea proiect

Eu as sfatui pe toti potentialii beneficiari sa plece de la ideea ca trebuie sa respecte cu strictete cele solicitate in ghidul de finantare. In ceea ce priveste consultantii, consider ca acestia trebuie sa fie onesti si sa aiba o abordare profesionista. Ma refer aici la faptul ca un consultant ar trebui sa se angajeze partener al beneficiarului pana la finalizarea investitiei, iar solutiile pe care le propune investitorului sa fie adaptate la posibilitatile reale ale acestuia, atat in ceea ce priveste fiabilitatea proiectului, cat si capacitatea beneficiarului de a gestiona problemele financiare, inclusiv relatiile cu institutiile financiare.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top