Scheme de ajutor de stat pentru tineri antreprenori

ajutor de stat, tineri

Acestora li se adauga schemele de ajutor de stat pentru IMM-uri si investitii mari, in valoare de 850 de milioane de lei, si garantiile si contragarantiile acordate de stat, care se ridica la 10 miliarde de lei.

Programul Mihail Kogalniceanu ofera fiecarui antreprenor posibilitatea de subventionare a maximum 70% din rata dobanzii si garantii de stat pentru maximum 80% din valoarea creditului. De la lansarea acestui program, au fost inregistrate peste 3.600 de aplicatii. Dintre acestea, peste 3.400 de dosare au fost evaluate, iar 2.694 dosare au fost admise de Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri.

Celelalte doua facilitati, Programul Start si Programul pentru tinerii debutanti in afaceri, sunt destinate in mod special tinerilor antreprenori. Primul urmareste priveste dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale si facilitarea accesului la finantare. Microintreprinderile cu o vechime mai mica de doi ani pot beneficia de o alocatie financiara nerambursabila de maximum 70% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Programul pentru tinerii debutanti in afaceri prevede acordarea de fonduri nerambursabile de pana la 10.000 euro, garantii in proportie 80% din valoarea creditului si scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru maximum 4 angajati. Antreprenorul are obligatia de a angaja cel putin 2 persoane.

Conditii de eligibilitate pentru IMM-uri, comune celor trei programe:
– sa nu fie in procedura de insolventa;
– sa nu fie emisa o decizie de recuperare a ajutorului de stat;
– sa nu fie in dificultate conform directivelor europene;
– sa nu se afle in litigiu cu Ministerul de Finante sau cu Ministerul Economiei sau cu institutia de credit unde doreste sa ia un credit;
– sa nu fi beneficiat intr-o perioada de 3 ani fiscali (2 ani fiscali anteriori plus anul curent) de ajutoare de minimis, inclusiv ajutorul acordat in cadrul programului, a caror suma sa depaseasca echivalentul in lei a 200.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru activitati desfasurate in sectorul transportului rutier;
– sa nu desfasoare activitati excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat.

Sursa: esimplu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top